Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
3. ledna 2023 17:50
Čas čtení 0:50

Voličský průkaz k prezidentským volbám 2023: Jak a dokdy o něj zažádat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Voličský průkaz k prezidentským volbám 2023: Jak a dokdy o něj zažádat?
Zdroj: TASR/Marko Erd

Písemně či on-line mohou voliči žádat nejpozději do pátku 6. ledna, osobně pak nejpozději do středy 11. ledna.

První kolo prezidentských voleb proběhne 13. a 14. ledna 2023. Případné druhé kolo, ve kterém se utkají dva nejúspěšnější kandidáti na prezidenta, se bude konat 27. a 28. ledna 2023. Chceš volit prezidenta či prezidentku jinde než v okrsku svého trvalého bydliště? Pak potřebuješ zažádat o voličský průkaz. Díky němu můžeš volit v libovolném volebním okrsku. Přinášíme ti přehled, jak na to.

Žádost o voličský průkaz lze podat třemi způsoby: osobně, písemně nebo elektronicky. Písemně a on-line lze žádat o průkaz k prvnímu kolu volby do pátku 6. ledna do 16 hodin. Na to, jak vypadá vyplněný voličský průkaz, se můžeš podívat zde.

21. prosince 2022 14:00 Čas čtení 0:39 Nerudová: Snažím se být obličejem budoucnosti. Místo terapie chodím na ryby Nerudová: Snažím se být obličejem budoucnosti. Místo terapie chodím na ryby

Písemnou žádost může volič*ka vyřídit například na poště. Kvůli ověření své žádosti navštíví Czech Point, kde bude úředně ověřen podpis žadatele*žadatelky. Elektronicky to lze prostřednictvím Portálu občana.

Osobní žádost lze podat na obecním úřadě dva dny před volbami. Letos to vychází do středy 11. ledna do 16 hodin. 

O voličský průkaz může žádat každý volič, tedy občan ČR starší 18 let. Za jeho vydání se nic neplatí. Formulář k vyplnění žádosti o voličský průkaz nalezneš na stránkách Ministerstva vnitra

Pokud budeš chtít volit mimo Českou republiku, ověř si seznam zastupitelských úřadů v zahraničí, které umožňují zápis do zvláštního seznamu voličů. Najdeš je na internetových stránkách Ministerstva zahraničí.

Domů
Sdílet
Diskuse