Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2023 18:42
Čas čtení 1:21
Kuni Nguyenová

Nežeň se, vstávej dřív a najdi si čas na zábavu. Experti radí, jak zvládnout novoroční návrat do práce

Nežeň se, vstávej dřív a najdi si čas na zábavu. Experti radí, jak zvládnout novoroční návrat do práce
Zdroj: Pexels/Olya Kobruseva
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PRÁCE VÁNOCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Návrat do práce po svátcích může být náročný. Máme pro tebe tipy, jak ho zvládnout ve zdraví.

Období rozbalování dárků, pohody u televize a přecpávání se cukrovím je u konce. První novoroční týden v práci je však pro řadu z nás nevyhnutelným zlem. Obzvlášť když začal těsně po zotavení ze silvestrovských oslav. 

Doporučeno
Změny na trhu práce 2023: Jaká je minimální mzda nebo kolik ti firma proplatí za home office? Změny na trhu práce 2023: Jaká je minimální mzda nebo kolik ti firma proplatí za home office? 3. ledna 2023 6:00

Tomuto stavu se říká „poprázdninový blues“. Podle Národní aliance pro duševní nemoci jej má až 64 procent lidí. Nejčastěji jej vyvolává finanční, emocionální a fyzický stres během této sezóny. CNBC proto sestavilo spolu s HR manažery návod na to, jak zažehnat tuto posváteční krizi.

Podle šéfa HR firmy Assistantly Laitha Masarweha je první týden v roce jako zahřívací období. „Nevyvíjejte na sebe příliš velký tlak. Snažte se být pozitivní a nechte se natěšit na nový rok, který vás čeká.“

byznys práce oblek podnikání
Zdroj: Unsplash/Hunters Race/volně k užití

Paradoxně může pomoci i to, když vstaneš dříve než obvykle. Masarweh doporučuje nastartovat hlavu tím, že zahájíš den svižnou procházkou nebo během, případně jiným kratším cvičením. Bohatě bude stačit i pětiminutová meditace nebo dechové cvičení. 

 
Dalším bodem je nastavení si realistických očekávání. Jak připomíná viceprezidentka globální HR společnosti Adecco Group Jâlie Cohen, zoufalství při návratu do práce po svátcích často pramení z hory nepřečtených e-mailů a tlaku na to všechno dohnat. 

Doporučeno
Cítíš únavu i po dovolené? Odborník vysvětluje, jak si během volna skutečně odpočinout a nabrat energii Cítíš únavu i po dovolené? Odborník vysvětluje, jak si během volna skutečně odpočinout a nabrat energii 26. června 2022 7:00

„Právě se vracíme z dovolené, nikdo by neměl očekávat, že už jsme přečetli všechny e-maily a vyřešili všechny problémy, které se mohly na konci roku vynořit,“ říká Cohen. „Určitě pomůže, když budete mluvit o tom, na čem pracujete a co se vám nakupilo, protože potom lidé přesně vědí, co od vás mohou očekávat.“

Začátek roku by přitom měl dodávat radostné myšlenky. André Heinz, personální manažer softwarové společnosti Celonis, proto doporučuje udělat si ve svém rozvrhu čas i na zábavu. „Snažím se toto nadšení usměrňovat prostřednictvím společných aktivit, jako je večeře nebo jiná příležitost, kdy můžeme debatovat o tom, co leží před námi a jak jsme nadšení z nového roku,“ popisuje.

A pokud vše selže? Dej na své pocity. Možná nastal čas zvážit kariérní změnu. „Je normální být rozhozený, když prázdniny skončí, ale pokud nedokážete cítit vůbec žádnou chuť k návratu do zaměstnání, může to být známkou toho, že současná práce pro vás není ta pravá,“ uzavírá Masarweh.

Domů
Sdílet
Diskuse