Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
4. ledna 2023 17:15
Čas čtení 0:54

VIDEO: Klimatičtí aktivisté posprejovali bránu sídla francouzské premiérky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Klimatičtí aktivisté posprejovali bránu sídla francouzské premiérky
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Video z protestní akce před Matignonským palácem zachycuje policisty při zatýkání dvojice aktivistů v bílých tričkách s nápisem „Kdo je vinen?“.

Dva klimatičtí aktivisté ve středu posprejovali oranžovou barvou vstupní bránu oficiálního sídla francouzské premiérky Élisabeth Borne v Paříži. Aktivistická skupina Dernire Rénovation (Poslední renovace) takto protestovala vůči „klimatickým zločinům“, které podle nich spáchal stát. Informuje o tom TASR.

Francie dostala pokutu za to, že nedokázala zlepšit kvalitu ovzduší

Videozáznam z protestní akce před Matignonským palácem, který je oficiálním sídlem francouzské premiérky, zachycuje policisty při zatýkání dvojice aktivistů v bílých tričkách s nápisy „Kdo je vinen?“. Skupina Dernire Rénovation obviňuje stát, že nesplnil své závazky pro boj s klimatickou změnou. Kancelář premiérky se k incidentu nevyjádřila.

Média připomněla, že Francie dostala v roce 2022 dvě pokuty ve výši deseti milionů eur (254 milionů korun) za to, že nedokázala zlepšit kvalitu ovzduší ve velkých městech. Pokuty státu udělil francouzský nejvyšší správní soud (Státní rada). Stát dostal pokutu i o rok dříve. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Státní rada, která slouží mimo jiné jako nejvyšší soud pro správní záležitosti, ještě v roce 2017 přikázala francouzské vládě snížit koncentraci oxidu dusičitého a pevných částic v ovzduší ve více než desítce metropolitních oblastí na úroveň, která je v souladu s evropskými normami.

Domů
Sdílet
Diskuse