Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
7. ledna 2023 v 19:03
Čas čtení 0:56

Lidé nakažení covidem budou moci volit prezidenta o dva dny dříve z auta

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidé nakažení covidem budou moci volit prezidenta o dva dny dříve z auta
Zdroj: Getty Images/Niels Wenstedt/BSR Agency

Kdo hlasování z auta nemůže využít a musí zůstat doma, může si do 12. ledna objednat domů přenosnou volební schránku.

Dva dny před zahájením prvního kola prezidentských voleb mohou hlasovat lidé, kteří jsou v izolaci kvůli nemoci covid-19. Příští středu k tomu mohou využít stanoviště, kde se bude volit z auta. V každém kraji jich bude několik, většinou jedno na jeden okres, v Praze jich bude pět. Informuje o tom ČTK.

Volební drive-in místa budou otevřena od 8:00 do 17:00 a lidé tam budou moci hlasovat i v místním referendu. Například obyvatelé Karlových Varů budou souběžně s volbou hlavy státu hlasovat o záměru postavit místo současné Vřídelní kolonády repliku litinové z 19. století.

6. ledna 2023 v 17:45 Čas čtení 0:34 K volbám možná nepůjdu, ale když už, tak to hodím Babišovi. Ptali jsme se na volby v Chomutově (Videoreportáž) K volbám možná nepůjdu, ale když už, tak to hodím Babišovi. Ptali jsme se na volby v Chomutově (Videoreportáž)

Kdo hlasování z auta nemůže využít a musí zůstat doma, může si do 12. ledna objednat domů přenosnou volební schránku.

covid, protilátky
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Podobný systém fungoval v krajských, senátních a sněmovních volbách během koronavirové epidemie v letech 2020 a 2021. V době voleb tehdy bylo v Česku podle dat na webu ministerstva zdravotnictví na 27 000, resp. 18 000 nakažených. Nyní se léčí s potvrzeným covidem kolem 5700 lidí. V loňských komunálních a senátních volbách nebyla speciální volební místa pro lidi s covidem-19 zřízena.

U drive-in stanovišť mohou volit lidé, kteří mají trvalý pobyt v okresu nebo městské části, pro něž bylo volební místo zřízeno, nebo mají voličský průkaz. Musí mít i potvrzení od lékaře nebo hygieniků, případně čestné prohlášení o nařízené karanténě či izolaci, prokázat se ale mohou i potvrzením o pozitivním testu na covid. Za posledních sedm dní bylo na 100 tisíc obyvatel vykázáno 27 nemocných. 

Domů
Sdílet
Diskuse