Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. ledna 2023 8:18
Čas čtení 1:04

Elon Musk má Guinnessův rekord, přišel o nejvíce peněz v historii. Z jakého důvodu?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Elon Musk má Guinnessův rekord, přišel o nejvíce peněz v historii. Z jakého důvodu?
Zdroj: Getty Images/Brendan Smialowski

Podle odhadů přišel šéf společností Tesla a Twitter o 165 miliard dolarů.

Šéf společností Tesla a Twitter Elon Musk má zářez v Guinnesově knize rekordů. Takový, o který ale zřejmě nestál. Stal se člověkem, který přišel o nejvíce osobního jmění v historii. Na svých webových stránkách to uvedla právě Guinnesova kniha rekordů. 

Musk se podle investorů příliš věnuje Twitteru

Podle odhadu časopisu Forbes přišel od listopadu 2021 přibližně o 165 miliard dolarů (3,7 bilionu korun), ačkoli jiné zdroje naznačují, že ve skutečnosti by se ztráta mohla blížit i 200 miliardám dolarů. Muskovy ztráty tak jako tak překonaly dosavadní rekord, který držel japonský technologický investor Masayoshi Son. Ten v roce 2000 přišel o 58,6 miliardy dolarů.

Na vině je zejména pokles hodnoty akcií Muskovy společnosti Tesla vyrábějící elektromobily. K tomu došlo poté, co Musk v roce 2022 koupil Twitter. Investoři vyjádřili obavy z toho, že Musk kvůli Twitteru už nevěnuje Tesle takovou pozornost. Hodnota akcií společnosti Tesla se v roce 2022 snížila přibližně o 65 %.

Částečně za to může i nedostatečná výroba. Firma během roku dodala pouze 1,3 milionu vozidel, čímž nesplnila očekávání. Tesla čelí klesající poptávce kvůli obavám z recese i rostoucí konkurence. „Dlouhodobé základy (společnosti Tesla, pozn. red.) jsou mimořádně silné. Krátkodobé tržní šílenství je nepředvídatelné,“napsal Musk v prosinci loňského roku po uzavření akciových trhů.

10. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 4:58 Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář) Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář)

V prosinci přišel šéf společnosti Tesla o pozici nejbohatšího člověka na světě ve prospěch Bernarda Arnaulta, šéfa francouzské společnosti LVMH, která vlastní luxusní zboží a módní značku Louis Vuitton. Muskův majetek má nyní hodnotu přibližně 178 miliard dolarů, zatímco hodnota majetku Bernarda Arnaulta se odhaduje na 188 miliard dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse