Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. ledna 2023 9:43
Čas čtení 0:37

Operace, která se zapíše do učebnic medicíny: Ukrajinští chirurgové odstranili z hrudi vojáka nevybuchlý granát

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Operace, která se zapíše do učebnic medicíny: Ukrajinští chirurgové odstranili z hrudi vojáka nevybuchlý granát
Zdroj: General Staff of the Armed Force

Zákrok proběhl za poměrně náročných podmínek.

Ukrajinský voják absolvoval úspěšnou operaci, během níž mu z hrudi odstranili nevybuchlý granát, který se nacházel těsně pod jeho srdcem. O úspěšné operaci informovalo tamní ministerstvo obrany, které sdílelo i rentgenový snímek vojáka a fotografii z operačního sálu.

Zákrok, který se zapíše do učebnic medicíny

„Operaci provedl jeden z nejzkušenějších vojenských chirurgů Andrej Verba. Protože granát mohl každou chvíli vybuchnout, dohlíželi na zákrok dva ženisté. Naštěstí vše dobře dopadlo. Zraněného jsme poslali na rehabilitaci a zotavení,“uvedl na sociální síti Telegram poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. S odvoláním na Jevgeniji Slivko, poradkyni pro komunikaci velitele zdravotnických sil ukrajinské armády, uvedl, že pacientovi bylo pravděpodobně asi 28 let.

Tým ženistů (vojsko specializované na plnění zvláštních pozemních úkolů pomocí speciální, tzv. ženijní techniky, například na zneškodňování výbušnin, pozn. red.) následně výbušninu zneškodnil.

Podle Geraščenka se tento chirurgický zákrok zapíše do učebnic medicíny. Proběhl totiž za poměrně náročných podmínek. Nebyl během něj použit elektrokoagulátor, který mimo jiné pomáhá k regulaci krvácení.

Domů
Sdílet
Diskuse