Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta Vojtěch Vanda
13. ledna 2023 12:10
Čas čtení 1:09

Dálniční známka 2023: Podívej se, kolik stojí a jak ji snadno zakoupit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dálniční známka 2023: Podívej se, kolik stojí a jak ji snadno zakoupit
Zdroj: Unsplash/Xiaolong Wong

Takto si můžeš zakoupit dálniční známku na rok 2023.

Platnost některých dálničních známek v lednu vyprší. Neplatí už však, že si řidiči musí koupit roční známku do konce ledna. Již dva roky tak díky digitalizaci mohou učinit kdykoliv a online. Stejně tak neplatí, že počátek platnosti dálniční známky začíná v den nákupu. Řidiči a řidičky jej naopak mohou oddálit, klidně i o tři měsíce.

14. ledna 2023 9:03 Čas čtení 13:03 Výsledek prezidentských voleb on-line: První Pavel, druhý Babiš. „Vím, že se na mě chystá kompro,“ uvedl Babiš po volbách Výsledek prezidentských voleb on-line: První Pavel, druhý Babiš. „Vím, že se na mě chystá kompro,“ uvedl Babiš po volbách

Před dvěma lety nahradily klasické dálniční známky, které se lepily na čelní sklo, známky digitální. Ty kontrolují celníci a policisté pomocí tabletů a mýtných bran. Takovou známku si lze pořídit online na portálu e-dalnice a nově i na serveru Portál dopravy. Přihlásíš se tam přes identitu občana. Na portálu e-dalnice si můžeš také ověřit, jestli máš dálniční známku stále platnou.

Ceny dálničních známek zůstávají stejné jako v posledních dvou letech. Za roční dálničku zaplatíš 1500 Kč, za měsíční 440 Kč a za desetidenní 310 Kč. Eko ceny za známky na stejné období jsou 750 Kč, 220 Kč a 155 Kč.

„Pokuta za jízdu bez platné dálniční známky může činit na místě v příkazním řízení až 5 tisíc korun a ve správním řízení až 20 tisíc korun. Při odhalení záměrného zneužití systému osvobození od dálničního poplatku může pachateli hrozit pokuta až 100 tisíc korun,“ upozorňuje policie na svých stránkách.

Jednodenní dálniční známka prý bude

Do minulého roku byly také velkým otazníkem jednodenní dálniční zámky. Řidiči, kteří využijí dálnici zřídka měli totiž za to, že nákup minimálně desetidenní známky se jim nevyplatí a je pro ně diskriminační. Europoslanci jejich volání nakonec vyslyšeli.

Legislativa Evropské unie nyní nejenže umožňuje existenci jednodenní elektronické dálniční známky, ale přímo ji nařizuje. S největší pravděpodobností by se měly objevit na začátku roku 2024, jelikož se o nich rozhodlo loni. Tyto známky budou mít cenové stropy, které mohou být stanoveny pro osobní automobily.

Domů
Sdílet
Diskuse