Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
15. ledna 2023 9:33
Čas čtení 0:48

VIDEO: V Nepálu se zřítilo letadlo, zemřelo minimálně 40 lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: V Nepálu se zřítilo letadlo, zemřelo minimálně 40 lidí
Zdroj: Unsplash/Luka Slapnicar/volně k užití (ilustrační foto)

Bezprostředně po havárii nedokázaly úřady potvrdit ztráty na životech.

V Nepálu se v neděli zřítilo letadlo se 72 lidmi na palubě. K neštěstí došlo nedaleko letiště ve městě Pokhara v centrálním Nepálu, východně od metropole Káthmándú. Vrak začal po pádu hořet. Informuje o tom TASR.


„Na palubě bylo 68 pasažérů a čtyři členové posádky... Záchrana pokračuje, momentálně nevíme, jestli existují přeživší,“ řekl mluvčí Yeti Airlines Sudaršan Bartaula. „Všechny záchranné složky se nyní soustřeďují na uhašení ohně a záchranu cestujících,“ řekl místní představitel Gurudutta Dhakal.

BBC informuje, že na místě je nejméně 40 mrtvých. 

Nepálský letecký průmysl zaznamenal v posledních letech velký rozmach. Přepravuje stále více zboží a lidí mezi těžko dostupnými oblastmi, roste také množství turistů a horolezců ze zahraničí. Kvůli nedostatečnému školení personálu a technické údržbě však nedosahuje bezpečnostních standardů vyspělých zemí. EU proto zakázala všem nepálským leteckým dopravcům vstup do svého vzdušného prostoru.

Letiště v himálajské krajině také patří mezi nejodlehlejší a i zkušení piloti mívají problémy při startu či přistávání na drahách uprostřed zasněžených hor. Provozovatelům letadel chybí infrastruktura pro přesné předpovědi počasí, přičemž počasí se může v horách rychle měnit a omezovat letové podmínky.

Domů
Sdílet
Diskuse