Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
16. ledna 2023 10:43
Čas čtení 1:10

Stotisícová renta i vůz s řidičem. Na co všechno má Zeman nárok po odchodu do důchodu?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stotisícová renta i vůz s řidičem. Na co všechno má Zeman nárok po odchodu do důchodu?
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Shrnujeme, na co všechno má dosluhující prezident Miloš Zeman nárok po opuštění Hradu.

Druhé funkční období skončí současnému prezidentovi Miloši Zemanovi 8. března 2023. Bude se sice muset přestěhovat z Hradu, luxus jej ale zcela neopustí. Ze zákona z roku 2004 o zabezpečení prezidenta republiky po skončení funkce – který se od té doby nenovelizoval – pro něj vyplývá řada výhod. 

Po odchodu z Hradu má po skončení svého volebního období nárok na rentu ve výši 50 tisíc Kč měsíčně. První mu přijde hned v dubnu. Zároveň má právo na víceúčelovou paušální náhradu v celkové výši rovněž 50 tisíc Kč. Ta má pokrýt zejména nájemné spojené s užíváním „přiměřeně vybavené“ kanceláře a odměnu asistenta. Obě renty budou chodit vysloužilému prezidentovi na účet zároveň. Celkem se tak jedná o sto tisíc korun – které ale ovšem podléhají zdanění.

Zeman bude mít rovněž nárok na užívání vozidla ve vlastnictví státu s řidičem (ale případně i bez něho) k osobní dispozici. Po skončení mu ale může být poskytnuta i ochranka podle zvláštního právního předpisu.

K tomu důchod a bungalov v Lánech

Dosluhující prezident bude stále pobírat starobní důchod, jehož výše ale není jasná. V rozhovoru pro Blesk v roce 2019 uvedl, že činí 15 tisíc korun. Podle webu České důchody by měl jeho důchod po všech valorizacích, které od té době proběhly, překročit zhruba 20 600 korun.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Po odstěhování z Hradu se Miloš Zeman přesídlí do bungalovu nedaleko lánského zámku. Podle zjištění serveru Seznam Zprávy koupil Zeman pozemek v Lánech v roce 2019 za 2,5 milionu korun. Podle odhadů médií se měla cena domu v minulosti pohybovat od 10 do 14 milionů Kč. 

„Budu mít určitou komplikaci. Budu muset jak z Hradu, tak z Lán odstranit knihy, které jsem dostal. Bojím se této práce, budou to bedny a bedny knih a dalších věcí, ale především těch knih,“dodal Zeman ke stěhování do bungalovu.

Domů
Sdílet
Diskuse