Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
19. ledna 2023 10:30
Čas čtení 2:28

„Ten billboard je o mně,“ reagoval Babiš na kampaň proti Pavlovi. V debatě v Blesku řešili falešné SMS nebo „kňučící“ projev

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Ten billboard je o mně,“ reagoval Babiš na kampaň proti Pavlovi. V debatě v Blesku řešili falešné SMS nebo „kňučící“ projev
Zdroj: Refresher/Úřad vlády ČR

Shrnujeme, jak probíhala prezidentská debata v Blesku.

Kandidáti na prezidenta se sešli v debatě, kterou ve čtvrtek pořádal Blesk. Zatímco šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš odmítl, že pro svou kampaň zvolil podobnou taktiku jako dosluhující prezident Miloš Zeman, podle bývalého vysokého představitele armády a NATO Petra Pavla jde o zneužití strachu občanů z války. 


„Ten billboard je hlavně o mně,“ reagoval Andrej Babiš v Blesku na první dotaz, když se ho moderátorka Blesku zeptala na jeho novou kampaň s texty „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják. Prezident Babiš“ nebo „Zastavím vládu. Pomůžu lidem. Prezident Babiš“.

Na plakátech podle jeho slov mluví o míru a o tom, že Pavel je provládní kandidát. „V lednu a únoru jsme viděli opakovaná prohlášení, že jsme ve válce, a já si myslím, že nejsme ve válce. Když jsem řekl, že bych inicioval jednání o míru u nás v Praze a nebylo by to první, protože v roce 2010 se potkal prezident Obama a Medveděv a mluvili o odzbrojení... My chceme a já chci, aby válka skončila a přestali umírat lidé, a pan Pavel říká, že trvalý mír je iluze,“ uvedl Babiš.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Pavel v reakci na Babišova slova uvedl, že jde o flagrantní zneužití strachu občanů z války a využití pro svůj politický cíl. „Je to podlé a v kampani by se to dít nemělo,“ řekl Pavel v debatě. Dodal, že kampaň je nefér pro vojáky. „Je to k nim neuctivé a vojáci nemají za cíl někoho vtahovat do války a jsou tu proto, aby udržovali mír,“ uvedl. Po Babišovi žádal, aby se vojákům i generálům omluvil. „Protože válku spíše začínají politici,“ dodal.

Na dotaz moderátorky, zdali se Babiš inspiroval starou kampaní stávajícího prezidenta Miloše Zemana s texty na billboardech „Stop migrantům a Drahošovi“, Babiš odpověděl: „Určitě ne,“ a zasmál se. A pak pokračoval. „Připomněla jste mi ale, že pan Pavel nám vyčítal, že jsme nevzali ty migranty ze Sýrie. Migrace organizována pašeráky. Ukrajinci jsou u nás vítáni. Neinspiroval jsem se,“ doplnil Babiš.

Falešné SMS zprávy a kňučení Babiše

Jak jsme tě dříve informovali, lidem v Česku chodí falešná SMS o mobilizaci, ve které se odesílatel vydává za generála Pavla. Případ nyní vyšetřuje Policie ČR. Na dotaz k SMS zprávám ale expremiér Babiš nereagoval. Místo toho uvedl: „Teď tady máme novou totalitu, a pokud pan Pavel bude na Hradě, tak bude úplná totalita a já chci bojovat za svobodu slova a hlavní cenzor na vládě řekl, že je to obrovský problém. Ale že mě pětikoalice dala na billboard s Putinem,“ uvedl i přes napomenutí a zmínil i „Francii jako jadernou velmoc“.

V debatě se probíral i sobotní projev Babiše těsně poté, co ho Pavel ve výsledcích prvního kola voleb předběhl. Reportáž z volebního štábu expremiéra si můžeš přečíst v samostatném článku. Pavel na sociálních sítích tehdy napsal, že „tiskovku předsedy Babiše sledovat nestihl, ale zaslechl, že to prý bylo jedno velké kňů“. Babiš nyní zareagoval: „Tiskovka se mi úplně nepovedla, ale určitě jsem nekňučel,“ připustil.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

A co chystají prezidentští kandidáti v příštích dnech, kdy spouští kampaň k závěrečnému kolu voleb? „My máme málo peněz, byl jsem kandidát, který neměl 40 milionů, mně odečetli těch 8,5. Chystáme dnes návštěvu v Benešově, zítra v Liberci a Jablonci, v pondělí v Brně. Budeme mít inzerát v Blesku –⁠ 1,5 mil. bez DPH. To všechno stojí peníze, mohli jste nám dát nějakou slevu. Máme malý rozpočet, nebude to nic extra,“ řekl Babiš.

„Musím se usmát nad tím, jak je rozpočet Andreje Babiše úsporný, protože nemá peníze,“ rýpnul si Pavel do Babiše a dodal: „Chystáme pokračování kampaně, kterou jsme dělali doposud. Budou v tom výjezdy do regionů, setkávání s občany, a to i v těch místech, kde výrazněji uspěl A. Babiš. Nebude se to moc lišit od způsobu kampaně, kterou jsme dělali dosud,“ uvedl v debatě.

Domů
Sdílet
Diskuse