Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
19. ledna 2023 11:05
Čas čtení 0:51

Hrad prodloužil výstavu korunovačních klenotů do úterý

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hrad prodloužil výstavu korunovačních klenotů do úterý
Zdroj: Wikimedia Commons/K. Pacovsky/volně k užití

Hrad původně předpokládal, že výstava korunovačních klenotů bude pro veřejnost otevřená do soboty.

Vystavení korunovačních klenotů u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky se setkalo s velkým zájmem veřejnosti. Pražský hrad v reakci na to prodloužil jejich výstavu, která měla původně skončit v sobotu, do příštího úterý.

„Po konzultaci s odbornými pracovníky památkové péče pan prezident rozhodl o mimořádném prodloužení vystavení českých korunovačních klenotů v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě,“ informoval ve čtvrtek Hrad na svém webu.

České korunovační klenoty mohou lidé zhlédnout ve čtvrtek, v pátek a v sobotu od 9:00 do 17:00 hodin. K vidění budou i po nedělní mši od 14:30 do 21:00 hodin. Vystavení bude pokračovat i v pondělí 23. ledna a v úterý 24. ledna v prodlouženém čase od 8:00 do 18:00 hodin.

Z čeho se skládají korunovační klenoty?

Soubor tvoří svatováclavská koruna s čepičkou, poduškou a pouzdrem, královské jablko s pouzdrem, královské žezlo s pouzdrem a korunovační roucho. Více se o nich dozvíš zde.

Výstavu si od jejího otevření v úterý i ve středu prohlédlo v průměru 4300 lidí denně. Vzhledem k enormnímu zájmu Hrad doporučuje návštěvníkům, aby korunovační klenoty navštívili během dopoledne. Návštěvu si totiž nelze rezervovat a nebudou se vydávat ani žádné časové vstupenky. Vstup je zdarma.

Prezident republiky spolu s dalšími držiteli klíčů uloží české korunovační klenoty do Korunní komory ve středu 25. ledna odpoledne.

Domů
Sdílet
Diskuse