Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
19. ledna 2023 11:46
Čas čtení 0:56

Francouzské úřady dál vyšetřují Babiše kvůli praní peněz a daňovým únikům

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Francouzské úřady dál vyšetřují Babiše kvůli praní peněz a daňovým únikům
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Od první zmínky o kauze Pandora Papers uběhl rok a půl. Babiš ale opakovaně označil informace o vyšetřování ve Francii za nesmysl.

Kauzou Čapí hnízdo, ve které soud zprostil Andreje Babiše viny, to nekončí. Prezidentský kandidát, šéf hnutí ANO a expremiér čelí také podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Případem se zabývají francouzské úřady. Hospodářským novinám (HN) to sdělila Národní finanční prokuratura (PNF), která ve Francii vyšetřuje závažné ekonomické a finanční zločiny. 

Úřady zkoumají okolnosti, za nichž bývalý český premiér získal před lety vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie prostřednictvím řetězce offshorových společností se sídlem v Monaku a na Britských Panenských ostrovech. Nemovitosti údajně vyšly na 14 milionů eur, což je v přepočtu na aktuální kurz kolem 335 milionů korun. „V únoru 2022 jsme zahájili předběžné vyšetřování kvůli podezření z praní špinavých peněz a závažných daňových úniků,“ napsal HN mluvčí PNF Antoine Jocteur-Monrozier. „Vyšetřování pokračuje.“

Babiš tvrdí, že jej nikdo nekontaktoval

Pro HN také potvrdil, že prokuratura prošetřuje zejména Babišovo zapojení do takzvaných Pandora Papers. Jde o uniklé dokumenty, které ukazují, že řada vlivných osob včetně premiérů či prezidentů z různých zemí světa skrývá svůj majetek za nastrčenými společnostmi v daňových rájích. O kauze informoval předloni například francouzský Le Monde nebo česká investigace.cz.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Babiš opakovaně označil informace o vyšetřování ve Francii za výmysl médií. Transakce byla podle jeho slov legální. V sobotním projevu po prvním kole prezidentských voleb uvedl, že pokud má být někdo vyšetřován, tak ho někdo musí kontaktovat. „Nikdo mě nekontaktoval,“ uvedl. Zprávy o kauze označuje za součást politického boje proti němu.

Domů
Sdílet
Diskuse