Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
20. ledna 2023 11:20
Čas čtení 1:16

Dnes je poslední den, kdy lze vyřídit voličský průkaz

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dnes je poslední den, kdy lze vyřídit voličský průkaz
Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová

Pokud nemůžeš volit ve své obci, nezapomeň si na druhé kolo prezidentských voleb vyřídit voličský průkaz. Do dnešních 16:00 je to možné písemně nebo on-line.

Pátek je poslední den, kdy lze zažádat o voličský průkaz mimo místo bydliště. Konkrétně do 16 hodin lze o dokument, jenž umožňuje voliči volit v rámci druhého kola prezidentských voleb i mimo místo jeho bydliště, požádat písemně nebo on-line. Nejedná se však o poslední možnost, jak o něj požádat. Do 25. ledna lze také navštívit obecní úřad a vyřídit si jej tam.

16. ledna 2023 7:52 Čas čtení 1:15 Voličský průkaz pro druhé kolo: Jak a do kdy si ho zařídit? Voličský průkaz pro druhé kolo: Jak a do kdy si ho zařídit?

S voličským průkazem je možné volit ve kterékoliv volební místnosti v Česku nebo v zahraničí. Je ale nutné myslet na to, že pokud je volba dvoukolová, jako je například nynější volba prezidenta, je nutné si o něj zažádat před každým z kol. Občan v zahraničí může volit poté, co požádá místní konzulární nebo zastupitelský úřad.

Aby člověk nemusel chodit na úřad v místě bydliště a vyřizovat si jej tam, může o něj zažádat vzdáleně. Buď písemně, což je ale nutné udělat do dnešních 16:00, nebo on-line prostřednictvím Portálu občana.

Druhý uvedený způsob je rychlý a jednoduchý, nicméně podmínkou pro toto vyřízení je vlastnit datovou schránku a mít elektronickou identitu. Vše je možné zařídit během podávání žádosti. 

Jak požádat

O tom, jak o voličský průkaz zažádat, jsme tě informovali již dříve. Opakování je však matka moudrosti, tak si to dáme ještě jednou.

Žádost musí obsahovat jméno a příjmení voliče, datum narození, adresu trvalého pobytu a případně požadovaný způsob doručení. Formulář, v němž by to šlo vyplnit, prozatím neexistuje, proto je nutné se spolehnout na sebe nebo využít některý ze vzorů, které jsou dostupné on-line. 

Žádost o voličský průkaz přes datovou schránku

Ještě není vše ztraceno

V případě, že páteční žádost propásneš a chceš jít volit někde jinde než v místě bydliště, není vše ztraceno. Stačí, když se do 25. ledna do 16:00 dostavíš na úřad v místě bydliště, prokážeš se dokladem totožnosti a úřad žádost zaznamená. 

Až voličský průkaz dostaneš, střež si ho. Pokud jej ztratíš, není možné vystavit duplikát, a ty tak přijdeš o možnost volby.

Domů
Sdílet
Diskuse