Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta ČTK
21. ledna 2023 14:27
Čas čtení 2:08

Korunovační klenoty: Hrad nebude navyšovat kapacitu návštěvníků

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Hrad upozorňuje, že během soboty už nemá smysl zařazovat se do fronty.

Kapacitu katedrály sv. Víta, kde jsou vystavené korunovační klenoty, už není možné zvyšovat. V pátek vidělo výstavu po vystání několikahodinové fronty 4500 lidí. ČTK to v sobotu řekl mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák. Hrad ve volný den očekává vysoký zájem návštěvníků, vstup do Jižních zahrad, kudy vede fronta ke katedrále, se měl dnes zavřít už kolem 13:00.

Pořadatelé tak činí každý den proto, aby měli čekající zajištěno, že se do katedrály do konce otvírací doby dostanou. „Není to tolik o zájmu, jako o tom, kolik jsme schopni odbavit lidí, jak moc kustodi odbavují průběh u samotné vitríny. Zájem by byl větší, bohužel každý den musíme oznamovat určité části lidí stojících ve frontě, že už se na ně nedostane. V určitý čas uzavřeme Jižní zahrady, kde je hlavní část fronty, tak aby se ti poslední dostali na výstavu kolem 17:30; oficiálně výstava končí v 17:00,“ uvedl Novák.

České korunovační klenoty
Zdroj: Pražský hrad/volně k použití

„V sobotu se již nedostanete,“ vzkazuje Hrad

Hrad v sobotu rovněž upozornil návštěvníky, aby se během soboty již do fronty nezařazovali. Pravděpodobně by na ně nemusela vůbec přijít řada. „Fronta se momentálně nachází za Malostranským náměstím u Ministerstva financí ČR, což znamená, že kapacita nebude dostačovat pro všechny zájemce,“ uvádí tisková zpráva Hradu. Lidé, kteří se do 13:00 nedostali ke vstupu do Jižních zahrad, se dnes již na výstavu nepodívají.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Návštěvnost kolem 4500 lidí za den v katedrále se podle něj nedá zvyšovat. Kapacita Vladislavského sálu, kde bývaly klenoty vystaveny dříve, podle něj byla asi 3000 lidí. „Jsme samotni překvapení tím, že se do katedrály daří dostat tak velký počet zájemců,“ uvedl. Policie podle něj maximálně urychluje prohlídky. Lidé mají po vstupu do katedrály u samotné vitríny s klenoty asi 20 sekund na jejich prohlédnutí.

Lidem dlouhé čekání vždy v 9:00, kdy se výstava otevírá, zpestří krátké vystoupení Hudby Hradní stráže, v katedrále v poledne pak zazní varhanní hudba.

Výstava korunovačních klenotů měla původně končit dnes, Hrad ji prodloužil do úterý. Dnes je otevřeno stejně jako v minulých čtyřech dnech do 17:00. V neděli uvidí klenoty návštěvníci bohoslužby za vlast, která se dopoledne v katedrále koná, od 14:30 do 21:00 může přijít široká veřejnost. V pondělí a úterý bude výstava přístupná od 08:00 do 18:00.

O vystavení klenotů rozhodl dosluhující prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. I s prodloužením na osm dní je ale nynější vystavení klenotů spolu s tím minulým v lednu 2018 nejkratší v historii samostatné ČR. Nejdéle byly svatováclavská koruna, žezlo a jablko k vidění v květnu 2016, kdy výstava trvala 15 dní.

Výstavu provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Přímo u vitríny s klenoty stojí dva členové Hradní stráže, další hlídají spolu s vojáky a policisty po celém chrámu. Stejně jako v minulosti je vstup na výstavu zdarma a přednost mají návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P. Trasa prohlídky vede Jižními zahradami z Opyše přes Býčí schodiště na třetí nádvoří k hlavnímu vstupu do katedrály.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Korunní komoru v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kde se uchovávají české korunovační klenoty, otevřelo v pondělí sedm klíčníků. Klenoty se do ní vrátí 25. ledna. České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

Domů
Sdílet
Diskuse