Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
25. ledna 2023 13:13
Čas čtení 0:55

Tanke schön! Německo pošle na Ukrajinu tanky Leopard 2

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tanke schön! Německo pošle na Ukrajinu tanky Leopard 2
Zdroj: TASR/AP

Německo se chystá poslat na Ukrajinu své žádané tanky Leopard 2.

S informací přišel nejprve německý zpravodajský server Der Spiegel, který se odvolával na nejmenované zdroje. Ve středu ráno ale poslání tanků Leopard 2 oficiálně oznámil i německý kancléř Olaf Scholz. Rozhodnutí podle něj „navazuje na německou linii podpory Ukrajiny v rámci možností země“.

Německo pošle na Ukrajinu v prvním kroku celkem 14 tanků Leopard 2 z vojenských zásob a rovněž schválí jejich zpětný vývoz z partnerských zemí, uvedl ve středu v prohlášení mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Své zásoby tak budou moci poslat i další země, které tyto tanky vlastní, například Polsko. Cílem je podle něj rychle vytvořit dva prapory s tanky. Německo poskytne také logistiku a munici. Brzy také začne výcvik ukrajinských vojáků v zemi, píše deník The Guardian.

Západ na Německo tlačil

Zdá se tak, že Německo vyhovělo sílícímu tlaku Západu, aby část tanků na Ukrajinu poslalo. Nový německý ministr obrany Boris Pistorius totiž opakovaně vyzýval k poskytnutí více času a trval na tom, že tento krok bude mít pro Berlín svá pro a proti. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Rozhodnutí přivítal například britský premiér Rishi Sunak. „Správné rozhodnutí spojenců a přátel NATO vyslat na Ukrajinu hlavní bojové tanky. Spolu s tanky Challenger 2 posílí obrannou palebnou sílu Ukrajiny. Společně urychlujeme naše úsilí, abychom zajistili, že Ukrajina tuto válku vyhraje a zajistí trvalý mír,“ napsal na Twitter.

Vyslání tanků Leopard 2 na Ukrajinu poskytne kyjevským silám moderní a výkonnou vojenskou techniku před případnou jarní ruskou ofenzívou.

Domů
Sdílet
Diskuse