Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
25. ledna 2023 19:51
Čas čtení 1:37

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o 10 dnů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o 10 dnů
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Vláda se shodla na tom, že namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem jsou na dalších 10 dnů stále potřeba. Na starost je ale od teď bude mít už jen policie.

Česká vláda prodlouží namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem o dalších 10 dnů. Rozhodla o tom ve středu. Od čtvrtka se ale změní organizačně, bude se o ně starat pouze policie, to znamená, že vojáci a celníci, kteří tam byli doposud, je vykonávat nebudou. Informovalo o tom ministerstvo vnitra v tiskové zprávě.

27. září 2022 8:10 Čas čtení 1:23 Česko dočasně obnoví hraniční kontroly se Slovenskem Česko dočasně obnoví hraniční kontroly se Slovenskem

Návrh na prodloužení namátkových kontrol prosadil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vydrží do 4. února. Situace se však na hranicích neustále zlepšuje, proto by se měly kontroly zmírňovat. 

„Kontroly na hranicích se Slovenskem jsou dočasně znovuzavedené od 29. září 2022, a to v souladu s platnou legislativou EU. Jde o preventivní opatření, které umožnilo udržet rostoucí nelegální migraci pod kontrolou, zabránilo další eskalaci i aktivitě organizovaných skupin převaděčů,“ připomněla mluvčí ministerstva Klára Dubalová.

O migrační vlně uprchlíků ze Sýrie nebo Afghánistánu tě informoval Refresher už v záři během zavedení kontrol. Jihomoravská policie zajistila od začátku roku 2022 do konce září 8 241 cizinců a zadržela 65 převaděčů, přičemž 4 867 cizinců a 32 převaděčů zajistila pouze v měsíci září. Šlo o obrovský nárůst; v porovnání s rokem 2021, kdy evidovala 483 cizinců, prakticky dvacetinásobný.

Opatření zafungovala

Ministr vnitra Rakušan si opatření pochvaloval. „Naše opatření zafungovalo, proto jsme už v prosinci kontroly zmírnili,“ řekl. „Nechceme ale nic uspěchat a režim na hranicích chceme uvolňovat postupně, dokud se situace nevrátí zcela do normálu. Namátkové kontroly tak zůstanou dalších 10 dní, podílet se na nich ale bude už jen policie,“ vysvětlil Rakušan s tím, že policie bude situaci průběžně dále sledovat a vyhodnocovat.

29. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti

Před koncem minulého roku stálo na hranicích se Slovenskem ještě 80 vojáků v činné službě a 60 příslušníků Celní správy. Jejich počet se postupem času snížil, u vojáků o polovinu a u celníků hned o dvě třetiny. Nyní tam zůstane jen policie.

„Děkuji vojákům a celníkům za pomoc, která byla v době největšího náporu více než potřebná, a navíc nám ukázala, že spolupráce těchto bezpečnostních sborů v praxi funguje na výbornou,“ doplnil ministr vnitra.

Od zavedení opatření zkontrolovali policisté do dnešního rána 3 091 107 lidí. Při nelegální migraci zajistili 9 567 osob a vstup neumožnili 2 545 z nich. V rámci opatření zadrželi 141 osob podezřelých z převaděčství.

Domů
Sdílet
Diskuse