Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
5. února 2023 13:09
Čas čtení 1:05

Andrej Babiš zvažuje složení poslaneckého mandátu, potvrdil Havlíček

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Andrej Babiš zvažuje složení poslaneckého mandátu, potvrdil Havlíček
Zdroj: Refresher/David Marcin

Místopředseda hnutí ANO to uvedl v pořadu Napřímo v rámci nedělní Víkendové Snídaně.

Bývalý premiér, předseda hnutí ANO a neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš opravdu zvažuje, že se vzdá poslaneckého mandátu. V pořadu Napřímo v rámci nedělní Víkendové Snídaně na TV Nova to potvrdil místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Málokdo nechal v politice tak velký otisk jako Babiš, říká Havlíček

Přestože Babiš prezidentské volby prohrál a oproti vítězi Petru Pavlovi výrazně ztratil (rozdíl byl přes 16 procent), podle Havlíčka by nikdo z hnutí ANO nedopadl lépe než právě jeho předseda. 

„Velmi příjemně nás překvapily dva miliony hlasů, které pan Babiš s podporou ANO, jakožto kandidát na prezidenta, získal. Faktem je, že výsledek druhého kola jsme očekávali těsnější,“přiznal Havlíček. Chybou podle místopředsedy bylo, že se Babiš v kampani víc nezaměřil na ekonomická a sociální témata.

Andrej Babiš u soudu, 12. září 2022.
Andrej Babiš u soudu, 12. září 2022. Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

„Pan Babiš je bojovník, já ho znám velmi dobře, je to člověk, který se umí rychle resuscitovat a postavit se rychle na nohy. Nepodceňujme lidi, kteří přišli z byznysu,“ odpověděl Havlíček na otázku, zda je Babiš výsledkem voleb znechucený. Potvrdil také, že Babiš uvažuje o položení poslaneckého mandátu. Rozhodnuto ale nemá. „My to budeme řešit ještě v následujících dnech, ale hlavně je to na rozhodnutí pana Babiše,“ doplnil.

Anketa:
Měl by podle tebe Andrej Babiš složit poslanecký mandát?
Ano, včera bylo pozdě.
Nevidím pro to důvod.
Ano, včera bylo pozdě.
51 %
323 Hlasů
Nevidím pro to důvod.
49 %
306 Hlasů

Pokud se Babiš rozhodne, že už v Poslanecké sněmovně být nechce, Havlíček ho prý k setrvání přesvědčovat nebude. I když by prý byl rád, kdyby předseda hnutí poslancem zůstal, je přesvědčen, že vládní pozice mu vyhovovala více než parlamentní. 

Babiš si podle bývalého ministra průmyslu a obchodu v současné době klade zásadní otázku – zda má setrvání v české politice zapotřebí. „Málokdo tady nechal tak velký otisk. Samozřejmě je trnem v oku řady politiků, řady těch, kteří se s ním třeba nedohodli,“ dodal Havlíček.

Domů
Sdílet
Diskuse