Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
7. února 2023 8:23
Čas čtení 0:57

Ruská influencerka dostala 9 let za mřížemi. Na Instagramu psala o válce na Ukrajině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruská influencerka dostala 9 let za mřížemi. Na Instagramu psala o válce na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko

Obviněná Veronika Belocerkovska žije v zahraničí. Celý soud probíhal v její nepřítomnosti.

Soud v Moskvě v pondělí v nepřítomnosti odsoudil na 9 let vězení známou autorku kuchařek, blogerku a novinářku Veroniku Belocerkovskou, kterou dříve usvědčil z „šíření dezinformací“ o ruské armádě. Soudní proces s Belocerkovskou byl součástí rozsáhlých, již několik měsíců trvajících represí Kremlu proti disentu v Rusku. Informuje o tom TASR.

Obvinění vůči Belocerkovské, žijící v zahraničí, byla vznesena v souvislosti s jejími příspěvky na Instagramu, které podle úřadů obsahovaly „záměrně nepravdivé informace o nasazení ozbrojených sil Ruské federace na ničení měst a proti civilnímu obyvatelstvu Ukrajiny včetně dětí“.

Belocerkovská, která na Instagramu uvádí jako místo narození Oděsu na jihu Ukrajiny, na zprávu o svém odsouzení reagovala statusem, že je „na jednu stranu zmatená a na druhou stranu samozřejmě hrdá“.

Vyšetřování začalo po začátku války 

Ruský vyšetřovací výbor oznámil zahájení řízení vůči Belocerkovské 16. března 2022, což je více než tři týdny poté, co na Ukrajinu vtrhly jednotky ruské armády. Její kauza byla prvním veřejně známým soudem projednávaným případem podle nového zákona o zákazu šíření dezinformací o ruské armádě, který byl přijat loni začátkem března a umožňuje trestní stíhání za informace údajně znevažující ruskou armádu.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Belocerkovská na základě zmíněného zákona dostala nejdelší možný trest odnětí svobody a je druhou významnou veřejně známou osobností, která byla odsouzena v nepřítomnosti.

Díky novému ruskému zákonu o zákazu šíření dezinformací o ruské armádě již odsoudili i opozičního politika a minulý týden odsoudil ruský soud i televizního novináře a bývalého poslance ruského parlamentu Alexandra Nevzorova.

Domů
Sdílet
Diskuse