Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. února 2023 11:48
Čas čtení 0:41

Vzdušným prostorem NATO proletěly dvě ruské rakety

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vzdušným prostorem NATO proletěly dvě ruské rakety
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom

Rakety byly vystřeleny z Černého moře na Ukrajinu. Cestou však přeletěly přes Rumunsko a narušily vzdušný prostor Severoatlantické aliance.

Dvě ruské rakety Kalibr vlétly v pátek 10. února do vzdušného prostoru NATO. Řízené střely vypálené z Černého moře mířily na Ukrajinu, avšak cestou přeletěly přes Rumunsko. Ukrajina mohla rakety sestřelit, ale nechtěla tak učinit na území jiného státu, informuje zpravodaj Ukrajinska Pravda.

10. února 2023 11:25 Čas čtení 0:55 Babiš vyzýval, aby lidé vsadili na jeho vítězství. Zákon o regulaci reklamy tím neporušil Babiš vyzýval, aby lidé vsadili na jeho vítězství. Zákon o regulaci reklamy tím neporušil

„Dvě ruské střely Kalibr překročily v pátek v 10:18 (9:18 SEČ) hranici mezi Moldavskem a Ukrajinou. Další tři střely v 10:33 překročily vzdušný prostor Rumunska. Střely byly vypáleny z Černého moře,“ uvedl vrchní velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj.

Tuto informaci potvrdilo také Moldavsko. Rakety měly proletět nad městy Mokra a Cosăuți. „Bedlivě monitorujeme situaci v regionu a silně odsuzujeme narušení vzdušného prostoru Moldavska,“ komentovalo průlet ruských raket ministerstvo obrany.

Rumunsko se k narušení vzdušného prostoru zatím nevyjádřilo. „Brzy se k situaci vyjádříme. Do té doby žádáme, aby veřejnost nešířila neověřené informace,“ uvedla mluvčí rumunského ministerstva Constantin Spînu.

Ukrajinské letectvo tvrdí, že mohlo rakety sestřelit, ale chápalo rizika a hrozby pro obyvatele sousedního státu. Proto tak neučinilo. Podle Zalužného to není poprvé, co Rusko zinscenovalo provokaci narušením vzdušného prostoru cizích států a NATO. 

Zpět
Sdílet
Diskuse