Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
11. února 2023 12:02
Čas čtení 0:43

Američané sestřelili u Aljašky blíže neurčený letící objekt o velikosti osobního auta

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Američané sestřelili u Aljašky blíže neurčený letící objekt o velikosti osobního auta
Zdroj: TASR/AP

Američané na příkaz prezidenta Joea Bidena sestřelili objekt, který letěl ve velké výšce. Podle mluvčího Bílého domu mohl ohrožovat civilní letadla.

Americká stíhačka sestřelila v pátek u Aljašky blíže neurčený objekt, který letěl ve výšce zhruba 12 tisíc metrů. Jeho velikost odpovídala malému osobnímu autu. Zásah nařídil prezident Spojených států Joe Biden. Na zprávu Bílého domu upozornily stanice BBC a CNN

Trosky předmětu dopadly do amerických vod. Při sestřelení se objekt pohyboval u severovýchodního cípu Aljašky. Není však jasné, komu zničený létající objekt patřil.

Minulý týden sestřelili čínský balon

Další podrobnosti budou patrné až po detailnější analýze zbytků předmětu, které se Američané snaží vylovit z vody. Nicméně vzhledem k výšce letu mohl objekt podle bezpečnostního mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho představovat nebezpečí pro civilní letadla. Ministerstvo obrany zatím nemá poznatky o dalších podobných předmětech v americkém vzdušném prostoru. 

Stanice CNN připomněla, že stíhačka americké armády minulý týden v sobotu obdobně sestřelila neznámý objekt, tehdy to ale byl čínský balon. Spojené státy jej tehdy označily za špionážní, v minulosti již byl zpozorován na pěti kontinentech.  

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Samotná čínská vláda to ale popřela, podle ní šlo o civilní objekt za účelem meteorologického výzkumu. Mimochodem, sestřelený objekt z pátku byl v porovnání s čínským balonem menší.

Domů
Sdílet
Diskuse