Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
19. února 2023 8:23
Čas čtení 0:44

Skupina rumunských lékařů je podezřelá z opětovného použití implantátů z mrtvol

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Skupina rumunských lékařů je podezřelá z opětovného použití implantátů z mrtvol
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Prokuratura tvrdí, že jeden zadržený zdravotník provedl 238 zákroků během sedmi let.

Rumunská prokuratura obvinila pět rumunských lékařů z toho, že z mrtvých pacientů vybírali stovky implantátů, které opětovně vkládali do živých pacientů. Podle deníku The Guardian v současnosti probíhá trestní vyšetřování.

Jeden z pěti zdravotníků, pracujících v nemocnici ve městě Iaşi na východě Rumunska, už dokonce sedí ve vazbě kvůli obvinění ze zneužívání pravomoci a braní úplatku. Prokuratura uvedla, že nejmenovaný lékař byl v čele skupiny a ostatní čtyři lékaři mu předávali srdeční implantáty odebrané mrtvým pacientům bez předchozího souhlasu od nich nebo jejich rodin.

nemocnice pacient
Zdroj: Unsplash/Olga Kononenko/volně k užití

Podle prokuratury šéf skupiny lékařů během sedmi let na chirurgii použil nelegálně získané implantáty při celkem 238 zákrocích a své pacienty tak „vystavil riziku vážných komplikací nebo smrti“.

„Velká část implantátů doporučených lékařem nebyla nutná a byla vyprovokována falešnými diagnózami nebo dříve předepsanými léky, které by vyvolaly specifické symptomy,“ uvádí se dále v prohlášení o vazbě.

Rumunský systém zdravotní péče patří k jednomu z nejméně rozvinutých v rámci Evropské unie. Podle zpravodajského kanálu WION je v tamním zdravotnictví korupce velmi rozšířená. Stát za poslední tři desetiletí postavil jednu nemocnici, na zdravotnictví dává nejméně v EU a desetitisíce lékařů a sester ze země emigrovaly.

Domů
Sdílet
Diskuse