Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
23. února 2023 17:35
Čas čtení 1:15

Paroubek se vrací k politice, založil spolek Nespokojení. Oslovit chce i komunisty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek založil spolek Nespokojení, kterým chce sjednotit levici.

Jiří Paroubek se chce vrátit do politiky. Bývalý premiér a předseda ČSSD založil spolek Nespokojení, který by měl dát základ novému levicovému hnutí. Zahrnout by chtěl i komunisty. Informoval o tom server iDNES.

Paroubka vedla k rozhodnutí vrátit se do politiky zejména současná situace. „Pokud jde o volby do Poslanecké sněmovny v roce 2025, myslím, že do těch by už měla vzniknout společná kandidátka z celé levice,“ řekl Paroubek pro iDNES. Zúčastnit by se ale mohl už voleb do Evropského parlamentu a krajských voleb v příštím roce. 

23. února 2023 11:36 Čas čtení 0:39 Osamělá Poslanecká sněmovna. Z jednání se omluvily čtyři desítky poslanců Osamělá Poslanecká sněmovna. Z jednání se omluvily čtyři desítky poslanců

Ke spolupráci chce Paroubek oslovit členy, bývalé členy a příznivce ČSSD. Doufá i v podporu od komunistů, lidí ze Suverenity, Domova nebo Národních socialistů. Konkrétní jména ale zatím nepřiblížil. 

„Spolek odpovídá náladě a charakteru velké části společnosti, která je nespokojená se současným vývojem a vládou,“ uvedl bývalý premiér. Spolek Nespokojení teď chce pro nové politické uskupení vytvářet krajské struktury. 

jiří paroubek
Zdroj: Profimedia

„Upřímně, jak to vidím já, tak sociální demokraté ani komunisté nejsou schopni udělat samostatně pět procent. Vznik nového politického uskupení mi proto přijde jako forma, jak tady utvořit novou formaci, která by byla schopná oslovit levicové voliče, kteří teď zůstávají doma, protože nemají koho volit,“ vysvětlil Paroubek. 

23. února 2023 16:31 Čas čtení 0:42 Inaugurace Petra Pavla: Veřejnost ji bude moct sledovat na velkoplošných obrazovkách Inaugurace Petra Pavla: Veřejnost ji bude moct sledovat na velkoplošných obrazovkách

Staronový návrat do politiky

Založení spolku Nespokojení není Paroubkovým prvním pokusem o návrat do nejvyšších kruhů české politiky. Z postu předsedy sociální demokracie rezignoval po sněmovních volbách v roce 2010, kdy se mu navzdory volebnímu vítězství nepodařilo získat dostatečný počet mandátů na sestavení vlády.

V roce 2011 vystoupil ze strany a založil nové uskupení s názvem Národní socialisté – levice 21 (NS-LEV 21), informuje Česká televize. S ním se několikrát pokoušel uspět ve volbách, a nakonec ze strany odešel v roce 2016. O rok později se neúspěšně pokusil o návrat do ČSSD, čemuž nepřál tehdejší předseda strany Bohuslav Sobotka. V roce 2018 kandidoval jako nezávislý do Senátu v obvodu Ostrava-město. I přes podporu tamních sociálních demokratů a bývalého šéfa strany Jana Hamáčka ale neuspěl. 

Domů
Sdílet
Diskuse