Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Linka News.
4. března 2023 15:30
Čas čtení 1:29
Richard Balog

Prohlédni si minimalistické vily z Kostariky situované v divoké džungli od české architektky

Prohlédni si minimalistické vily z Kostariky situované v divoké džungli od české architektky
Zdroj: BoysPlayNice
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Architektonický návrh vychází z genia loci, orientace stavební parcely vůči nekonečnému výhledu na Tichý oceán a ze tvarů terénu uprostřed přírody.

Češi mají talent. Dnes se o tom přesvědčíš díky projektu dovolenkových vil z Kostariky, jejichž vzhled je prací architektky Dagmary Štěpánové z ateliéru Formafatal.

Alespoň virtuálně vstoupíme do dvou minimalisticky tvarovaných vil s výhledem na Tichý oceán určených ke krátkodobému pronájmu, které částečně levitují nad strmým srázem uprostřed džungle. Architektka je navrhla s ohledem na udržitelnost a s maximálním respektem k okolnímu divokému prostředí v blízkosti města Uvita na jihu země.

Jedná se o vůbec první „rammed earth“ realizaci na území Kostariky. Stavebníci použili jílovitou půdu z výkopů pro výstavbu všech obvodových stěn.

Doporučeno
Topmodelka Adriana Čerňanová pracuje v L.A. jako interiérová designérka a architektka: Na stavbě se vždy něco pokazí (Rozhovor) Topmodelka Adriana Čerňanová pracuje v L.A. jako interiérová designérka a architektka: Na stavbě se vždy něco pokazí (Rozhovor) 1. listopadu 2022 9:30
Kostarika
Zdroj: BoysPlayNice

Užitná plocha obou vil je 90 metrů čtverečních, přičemž rozloha pozemku představuje 11 000 čtverečních metrů. Stavby jsou po architektonické stránce stejné – materiálově, dispozičními řešeními i orientací na světové strany. Odlišné jsou v interiéru, a to především barevnými koncepty, které jsou částečně propsány i do exteriéru.

Záměrem architektky bylo vytvořit udržitelné domy, které budou promyšlené a zároveň minimalistické a čisté. Žádný prvek navíc, ale ani nic, co by chybělo k vysokým standardům moderního bydlení, respektive ubytování. Architektura je svými štíhlými a ostrými liniemi v silném kontrastu s tropickou vegetací, avšak použité materiály a barevnost domů dokonale splývají s okolím.

Kostarika
Zdroj: BoysPlayNice

Okouzlil nás extrémní důraz na všechny stavebně-architektonické detaily a jejich vzájemné propojení. Například surové hliněné stěny doplňují přiznané ocelové profily, kterými je podepřena betonová monolitická stropní deska.

Architektonický návrh vychází z genia loci, orientace stavební parcely směrem k nekonečnému výhledu na Tichý oceán a ze tvarů terénu uprostřed přírody. Barevný koncept interiéru reaguje na energii, kterou architektka načerpala v místě vil, jež jsou od sebe vzdáleny přibližně dvanáct metrů, ještě před jejich stavbou.

Obě vily jsou nenápadné a působí skromně. Z bočních stran jsou lemovány nově vysazenými tropickými rostlinami, přičemž v interiéru nejsou žádné dveře kromě velkoformátového posuvného panelu v části sprchy a toalety. Výrazný je především velkorysý prostor hlavní ložnice s přímým vstupem na terasy, na kterých nechybí infinity bazén.

Zařízení a vybavení interiéru bylo z velké části navrženo a vyrobeno na míru. Kuchyňská linka, umyvadla, police, solitérní noční stolky či lavička jsou vylity z betonu. Zbylý nábytek, svítidla, doplňky, ale také umění vybrala architektka s ohledem na originální vzhled, v mnoha případech přímo od tvůrců, respektive designérů z celého světa.

Nyní si vychutnej bohatou galerii snímků projektu Achioté od studia BoysPlayNice.

KostarikaKostarikaKostarikaKostarika
Zobrazit galerii
(50)
Domů
Sdílet
Diskuse