Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
26. února 2023 12:11
Čas čtení 0:57

Průzkum: Měla by Ukrajina vstoupit do NATO nebo EU? Polovina Čechů je pro

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Měla by Ukrajina vstoupit do NATO nebo EU? Polovina Čechů je pro
Zdroj: TASR/AP

Podle průzkumu agentury Median je téměř 90 % Čechů pro diplomatické řešení války na Ukrajině, a to za pomoci NATO a EU. Názor Čechů se tak od začátku války nezměnil, klesla naopak ochota používat ekonomické sankce.

Většina Čechů stále upřednostňuje vyřešení války na Ukrajině diplomatickou cestou. Skoro 90 procent Čechů souhlasí s tím, že by se Evropská unie i NATO měly snažit nastolit mír diplomatickým jednáním, tedy stejně jako před rokem, kdy konflikt na Ukrajině začal. Data vychází z průzkumu agentury Median pro Radiožurnál, kterého se v únoru účastnila tisícovka lidí starších 18 let.

Počet těch, kteří chtějí cílené protiruské sankce, meziročně klesl o 12 procentních bodů na 68 procent. „Preference používat ekonomické sankce klesla meziročně z 80 procent na 68 procent,“ uvedl ředitel Medianu Přemysl Čech. Mezi lidmi, kteří nevěří v efektivitu sankcí, jsou podle něj zejména lidé ve věku 45 až 59 let, dále obyvatelé menších obcí, voliči SPD a Andreje Babiše.

26. února 2023 9:56 Čas čtení 0:56 Putin drtivě prohrává v judu s malým klukem. Ukrajina má nové známky podle díla od Banksyho Putin drtivě prohrává v judu s malým klukem. Ukrajina má nové známky podle díla od Banksyho

Víc než polovina je pro dodávky zbraní, dvě třetiny jsou ale proti přímému zapojení do konfliktu

Aby Evropská unie a NATO řešily konflikt tím, že budou dodávat zbraně Ukrajině, si podle průzkumu přeje 56 procent respondentů, mezi nimi převažují studenti a voliči ODS.

Zastánci přímého vojenského zapojení NATO do konfliktu jsou naopak v menšině, preferuje ho 18 procent respondentů, naopak 76 procent se proti takovému řešení spíše vymezilo.

Polovina Čechů si myslí, že by Ukrajina měla vstoupit do NATO nebo do Evropské unie. Členství Ukrajiny v Evropské unii by uvítalo 12 procent, pro její vstup do NATO je 11 procent a 27 procent podporuje přijetí Ukrajiny do obou organizací. Proti těmto třem možnostem se vymezila víc než třetina lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse