Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
1. března 2023 v 14:58
Čas čtení 1:23

Sněmovna živě: Po třiceti hodinách poslanci schválili, že budou novelu schvalovat zrychleně (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna živě: Po třiceti hodinách poslanci schválili, že budou novelu schvalovat zrychleně (Aktualizováno)
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanci znovu jednají ve Sněmovně již od šesté hodiny ranní. Probírá se vládní návrh, který prosazuje snížení mimořádné červnové valorizace důchodů zhruba o 1 000 korun.

Sněmovna navzdory odporu opozice potvrdila trvání stavu legislativní nouze pro schvalování sporné vládní novely o snížení červnového růstu důchodů. Opoziční poslanci neuspěli s návrhy na okamžité zrušení legislativní nouze a na její omezení dneškem.

Stav legislativní nouze vyhlásila k penzijní novele na žádost kabinetu předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Umožňuje zrychlené schvalování zákonů. Sněmovna souhlasila s tím, že v souladu s rozhodnutím šéfky dolní komory potrvá do 22. března. K hlasování se s ohledem na opoziční obstrukce dostala po zhruba 30 hodinách od úterního zahájení jednání.

Nyní poslance čeká schvalování návrhu programu mimořádné schůze, kterou nechali k předloze svolat koaliční poslanci.

28. února 2023 v 15:46 Čas čtení 0:50 Spacák Aleny Schillerové a Okamurův nákupní seznam: Sleduj živě obstrukce ve Sněmovně Spacák Aleny Schillerové a Okamurův nákupní seznam: Sleduj živě obstrukce ve Sněmovně

Poslanci se přou ohledně návrhu členů vlády, který chce snížit mimořádnou valorizaci důchodů, jež má přijít v červnu, ze zhruba 1 770 korun na 760 korun. Opozice ze strany poslaneckých klubů ANO a SPD s návrhem nesouhlasí.

Jak jsme tě informovali, opozice dopředu plánovala obstrukce. Například poslankyně Schillerová (ANO) to naznačovala tím, že se vyfotila se spacákem. Očekávalo se, že poslanci budou ve Sněmovně nocovat. Předseda klubu SPD Tomio Okamura řečnil celkem 7 hodin, čímž se jednání natáhlo na celých 16 hodin. Poslanci si proto poté vzali čtyřhodinovou noční pauzu a pokračovali od středečního brzkého rána.

Vláda si nicméně stojí za svým a na jednání se připravila. Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) na sociální síti ukázala, co si všechno bere do práce. Mezi jejími věcmi byl také spacák, plyšové prasátko nebo ručník. A že má vládní koalice jasno, uvedl i poslanec za STAN Ondřej Lochman.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Pokud extremisté z ANO a SPD říkají, že tu okrádáme důchodce, tak neříkají nic jiného než: ‚Chceme okrást naše děti o budoucnost, ať to za pár let zaplatí. Děti mají smůlu, nemají hlasovací právo. Vaše Alenka a Tomio,‘ “ napsal na Twitteru

Jednání se během středy několikrát přerušilo. Poslední přestávka skončila ve 14:36. 

Domů
Sdílet
Diskuse