Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2023 v 11:00
Čas čtení 7:46
Tereza Šnajdrová

Appalačská stezka je krásná i plná záhad. Někteří se na ní setkali s mrtvými a dodnes žijí s úzkostmi

Appalačská stezka je krásná i plná záhad. Někteří se na ní setkali s mrtvými a dodnes žijí s úzkostmi
Zdroj: Unsplash/Wes Hicks/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI KRIMI KRIMI SERIÁLY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Poklidná túra se může změnit v noční můru. Appalačská stezka je přesto jednou z nejpopulárnějších turistických tras ve Spojených státech.

Appalačská stezka je jednou z nejdelších a nejpopulárnějších turistických tras ve Spojených státech. Stezka dlouhá 3 500 km zavede turisty a turistky do populárních oblastí i na opuštěná místa hluboko v lese, kde se podle senzacechtivých příběhů setkávají živí s mrtvými. Rozsáhlá trasa se stala útočištěm těch, kteří se snaží v životě najít nový směr, ale i těch, kteří se rozhodli někoho připravit o život. 

Doporučeno
Od 12 let ji matka prodávala mužům, kteří ji sexuálně zneužívali. Z nenávisti k ní zabila Juana Barraza nejméně 16 seniorek Od 12 let ji matka prodávala mužům, kteří ji sexuálně zneužívali. Z nenávisti k ní zabila Juana Barraza nejméně 16 seniorek 28. února 2023 v 11:00

Stezka dlouhá 3 500 km

Appalačská stezka je jednou ze tří nejvyhledávanějších turistických tras ve Spojených státech. Rozkládá se na východě země, začíná v Georgii, pokračuje přes Severní Karolínu, Tennessee, Virginii, Maryland, Pensylvánii, New Jersey, New York, Connecticut, Massachusetts, Vermot, New Hampshire a končí na hoře Katahdin v Maine.

 
Stezka byla vybudována již ve 20. letech 20. století a její délka je zhruba 3 500 kilometrů. I přesto, že je trasa takto dlouhá, jí návštěvníci mohou projít během jedné turistické sezóny. Stačí, když vyrazí začátkem dubna, a v září již mohou být v cíli.  
 
Ročně stezku navštíví zhruba 3 miliony lidí, avšak pouze 3 000 z nich se odhodlají k tomu projít ji celou. Z těch, kteří to zkusí, pak do cíle dorazí jedna třetina. Absolvováním Appalačské stezky si totiž mnozí sáhnou až na dno – měsíce jdou pustou přírodou, jsou jen sami se svými myšlenkami, a ne vždy jsou úplně v bezpečí.

Appalačská stezka
Zdroj: U.S. National Park Service/volně k použití

Obklopeni samotou. A medvědy

Appalačská stezka vede několika zajímavými turistickými oblastmi a má velkou historii, v níž nechybí legendy i strašidelné příběhy. Některé historky jsou skutečné, jiné zase pravděpodobně způsobené halucinacemi. Jedno je ale jisté – většina úseků Appalačské stezky je pustá, odlehlá a vede přes hory a husté lesy, v nichž turisté a turistky mohou zažít mrazivá setkání.
 
Některé děsivé příběhy zažili turisté a turistky, kteří již absolvovali velkou část stezky, a veřejnost je proto přikládá jejich vlastní fantazii. Být měsíce bez kontaktu s jakýmkoli člověkem donutí jedince myslet i na věci, které se možná nestaly. Jak ale ukázalo vyšetřování, některé příběhy mohou být skutečné. Třeba ty, kdy se turisté a turistky setkali tváří v tvář s medvědem nebo únoscem.
 
Trail rozmanitou a opuštěnou krajinou ti může pomoci uspořádat si myšlenky, najít v životě cíl, ale také v tobě může vyvolat vnitřní strach i představu, že tě pronásledují mrtví.

Appalačská stezka
Zdroj: Unsplash/Jakub Kriz/volně k použití

Legendy radí vyhýbat se určitým místům

O Appalačské stezce se vypráví mnoho legend. Trasa vede přes obydlená místa, ale i přes taková, která jsou již léta opuštěná, a pověrčiví lidé radí, aby se turisté a turistky takovým místům vyhnuli velkým obloukem. Jedním z takových je městečko Dudley, kterému se také přezdívá město „prokletých“.
 
Dudley bylo založeno potomky Edmunda Dudleyho, muže, který byl Jindřichem VIII. sťat za zradu a o němž se povídá, že měl prokletou rodinu. Právě ta měla v 18. století vybudovat město Dudley, ale život v něm příliš dlouho nezůstal. Obyvatelé jej opustili v 19. století. 

Appalačská stezka
Zdroj: Unsplash/Johannes Beilharz/volně k použití


Podobnou legendou je i příběh o Spearfinger, zlé čarodějnici, která se podobá ježibabě a údajně na sebe dokáže vzít podobu staré babičky, která je velmi přátelská. Ona legenda pochází od prvních domorodých obyvatel této oblasti, od indiánů kmene Čerokí, a děti jsou jí strašeny dodnes. Spearfinger prý pobývá ve vrcholcích Smokey Mountains a číhá tam na děti, které se zatoulaly svým rodičům. Jako hodná babička se nabídne, že jim pomůže rodiče najít, ale ve skutečnosti děti uspí, prsty jim vydloubne játra a ta pak před nimi sní.
 

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 132092 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse