Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2023 6:00
Čas čtení 4:29
Tereza Šnajdrová

Charles Sherwood Stratton měřil necelý metr, ale o ženy nikdy neměl nouzi. Už od pěti let kouřil, pil a žil jako bohatýr

Charles Sherwood Stratton měřil necelý metr, ale o ženy nikdy neměl nouzi. Už od pěti let kouřil, pil a žil jako bohatýr
Zdroj: Wikimedia Commons/Mathew Brady Studio/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI NEOBVYKLÍ LIDÉ Z HISTORIE
Uložit Uložené

Charles Sherwood Stratton se pro svůj malý vzrůst přidal k tzv. freak show. Díky jeho charismatu jej obletovaly ženy a u nohou mu ležel i královský dvůr.

Charles Sherwood Stratton při narození vážil 4,3 kg. Prvních šest měsíců svého života se vyvíjel dle běžných kritérií, pak se ale jeho růst zastavil a Charles byl navždy malý. Muž dorůstající výšky necelého metru se proto přidal k tzv. freak show, od pěti let kouřil a pil, ale i přesto okouzlil celý svět. Ženy na něj čekaly fronty, královský dvůr mu ležel u nohou a Charles se topil v penězích. Jeho život však skončil předčasně.

Rozhovor je součástí série Neobvyklí lidé z historie.
Doporučeno
Siamská dvojčata Christine a Millie se narodila do otroctví. Celý život s nimi bylo obchodováno a zacházeno jako s majetkem Siamská dvojčata Christine a Millie se narodila do otroctví. Celý život s nimi bylo obchodováno a zacházeno jako s majetkem 14. ledna 2023 8:30

Charles se narodil jako běžné dítě. Pak ale přestal růst

Charles Sherwood Stratton se narodil 4. ledna 1838 v Bridgeportu ve státě Connecticut. Jeho rodiče byli středně vysocí, a když se Charles narodil, byl poměrně velké dítě vážící 4,3 kg. Prvních šest měsíců svého života se vyvíjel běžně, rostl jako ostatní děti, jenže pak se jeho růst zastavil. Když slavil svoje první narozeniny, měřil 64 cm a vážil 6,8 kg. Znepokojení rodiče jej proto vzali k místnímu lékaři, který chlapce prohlédl a zkonstatoval, že pravděpodobně nikdy nedosáhne normální výšky.
 
Do pěti let Charles vyrostl už jen o pouhý palec (tedy 2,5 cm), ale na váze stále nepřibral ani deko. Kromě malého vzrůstu byl však zdravé dítě, které mělo několik sourozenců průměrné velikosti. Jeho tělo bylo souměrné, funkční, a Charles tak mohl žít spokojeným životem.

Charles Sherwood Stratton
Zdroj: Wikimedia Commons/Unknown author/na voľné použitie

Generál Tom Thumb jako mezinárodní celebrita

V zimě roku 1842 do Charlesova rodného města zavítal legendární principál P. T. Barnum, který objížděl svět se svojí tzv. freak show. „Veřejnost v té době toužila po hříčkách přírody,“ popsal lord Grade v dokumentu o životě Charlese Strattona. „Musíte si uvědomit, že ‚zrůdy‘ tehdy byly velkým byznysem a daly se na nich rychle vydělat peníze,“ dodal s tím, že tehdy se nad vhodností podobných lidských cirkusů nikdo nezamýšlel.
 

Domů
Sdílet
Diskuse