Výrobek se sice už neprodává, lidé ho ale mohou mít doma ve zmrazeném stavu.
Na českém trhu se objevilo kuřecí maso původem z Polska, u kterého laboratorní analýza potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella způsobujícími salmonelózu. Přestože se výrobek v tržní síti už nenachází, můžeš ho mít doma zamrazený. Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI) varovala před jeho konzumací.
Inspekce zahájila správní řízení o uložení sankce
Závada se týká výrobku „KUŘE A KVALITA BEZ DROBU KURCZAK ČERSTVÉ DĚLENÉ DRUBEŽI MASA“, označení šarže: 20230211, datum použitelnosti: 19. 2. 2023. Maso pochází z Polska, výrobcem je firma KABANOS. „Inspekce odebrala předmětnou šarži potraviny v síti společnosti JIP východočeská, a. s. Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek byl označen údajem ‚Datum použitelnosti do: 19. 2. 2023‘, se v tržní síti již nenachází,“uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. Lidé, kteří mají tento výrobek doma, by jej tedy konzumovat neměli. „Inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení sankce a v intenzívních kontrolách tržní sítě bude nadále pokračovat,“ doplnil mluvčí.
„Salmonelóza začíná postupně celkovou nevolností, bolestmi hlavy a bolestí břicha. Následuje zvracení a později i průjem. Bolesti břicha se zvětšují a nabývají kolikového charakteru. Onemocnění je provázeno horečkou, někdy zimnicí. Příznaky obvykle odeznívají po týdnu, u těžších případů mohou přetrvávat až dva týdny,“varovalo Informační centrum bezpečnosti potravin. Doplnilo, že těžký průběh onemocnění může být u malých dětí, starých lidí a oslabených jedinců. U salmonelóz se navíc mohou vyskytnout komplikace, např. zánět kloubů, zánět srdečního svalu či postižení nervového systému.