Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. března 2023 13:37
Čas čtení 0:57

Na trhu se objevilo kuřecí maso se salmonelou, pochází z Polska. Koukni, jestli ho nemáš doma

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na trhu se objevilo kuřecí maso se salmonelou, pochází z Polska. Koukni, jestli ho nemáš doma
Zdroj: Státní zemědělská a potravinová inspekce ČR

Výrobek se sice už neprodává, lidé ho ale mohou mít doma ve zmrazeném stavu.

Na českém trhu se objevilo kuřecí maso původem z Polska, u kterého laboratorní analýza potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella způsobujícími salmonelózu. Přestože se výrobek v tržní síti už nenachází, můžeš ho mít doma zamrazený. Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI) varovala před jeho konzumací.

3. března 2023 11:19 Čas čtení 0:15 Obrazem: Toto je deset nejlepších jídel na světě, vyhrála osvědčená klasika Obrazem: Toto je deset nejlepších jídel na světě, vyhrála osvědčená klasika

Inspekce zahájila správní řízení o uložení sankce

Závada se týká výrobku „KUŘE A KVALITA BEZ DROBU KURCZAK ČERSTVÉ DĚLENÉ DRUBEŽI MASA“, označení šarže: 20230211, datum použitelnosti: 19. 2. 2023. Maso pochází z Polska, výrobcem je firma KABANOS. „Inspekce odebrala předmětnou šarži potraviny v síti společnosti JIP východočeská, a. s. Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek byl označen údajem ‚Datum použitelnosti do: 19. 2. 2023‘, se v tržní síti již nenachází,“uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. Lidé, kteří mají tento výrobek doma, by jej tedy konzumovat neměli. „Inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení sankce a v intenzívních kontrolách tržní sítě bude nadále pokračovat,“ doplnil mluvčí.

2. března 2023 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden
kuře
Zdroj: Státní zemědělská a potravinová inspekce ČR

„Salmonelóza začíná postupně celkovou nevolností, bolestmi hlavy a bolestí břicha. Následuje zvracení a později i průjem. Bolesti břicha se zvětšují a nabývají kolikového charakteru. Onemocnění je provázeno horečkou, někdy zimnicí. Příznaky obvykle odeznívají po týdnu, u těžších případů mohou přetrvávat až dva týdny,“varovalo Informační centrum bezpečnosti potravin. Doplnilo, že těžký průběh onemocnění může být u malých dětí, starých lidí a oslabených jedinců. U salmonelóz se navíc mohou vyskytnout komplikace, např. zánět kloubů, zánět srdečního svalu či postižení nervového systému.

Domů
Sdílet
Diskuse