Výrobek se sice už neprodává, lidé ho ale mohou mít doma ve zmrazeném stavu.
Na českém trhu se objevilo kuřecí maso původem z Polska, u kterého laboratorní analýza potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella způsobujícími salmonelózu. Přestože se výrobek v tržní síti už nenachází, můžeš ho mít doma zamrazený. Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI) varovala před jeho konzumací.
Inspekce zahájila správní řízení o uložení sankce
Závada se týká výrobku „KUŘE A KVALITA BEZ DROBU KURCZAK ČERSTVÉ DĚLENÉ DRUBEŽI MASA“, označení šarže: 20230211, datum použitelnosti: 19. 2. 2023. Maso pochází z Polska, výrobcem je firma KABANOS. „Inspekce odebrala předmětnou šarži potraviny v síti společnosti JIP východočeská, a. s. Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek byl označen údajem ‚Datum použitelnosti do: 19. 2. 2023‘, se v tržní síti již nenachází,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. Lidé, kteří mají tento výrobek doma, by jej tedy konzumovat neměli. „Inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení sankce a v intenzívních kontrolách tržní sítě bude nadále pokračovat,“ doplnil mluvčí.

„Salmonelóza začíná postupně celkovou nevolností, bolestmi hlavy a bolestí břicha. Následuje zvracení a později i průjem. Bolesti břicha se zvětšují a nabývají kolikového charakteru. Onemocnění je provázeno horečkou, někdy zimnicí. Příznaky obvykle odeznívají po týdnu, u těžších případů mohou přetrvávat až dva týdny,“ varovalo Informační centrum bezpečnosti potravin. Doplnilo, že těžký průběh onemocnění může být u malých dětí, starých lidí a oslabených jedinců. U salmonelóz se navíc mohou vyskytnout komplikace, např. zánět kloubů, zánět srdečního svalu či postižení nervového systému.