Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2023 v 11:43
Čas čtení 1:13
Kateřina Viková TASR

Chceš mít vyšší množství spermií a testosteronu? Studie naznačuje, jaké zaměstnání je k tomu nejvhodnější

Chceš mít vyšší množství spermií a testosteronu? Studie naznačuje, jaké zaměstnání je k tomu nejvhodnější
Zdroj: Flickr/Zappys Technology/voľne na použitie
ZDRAVÍ MUŽSKÉ ZDRAVÍ VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Americká studie naznačila, že muži s fyzicky náročnou prací měli oproti lidem se sedavým zaměstnáním vyšší koncentraci i celkový počet spermií a také vyšší hladinu testosteronu. O studii informovala agentura TASR.

Studie publikovaná v časopise Human Reproduction zkoumala 377 mužů, kteří se svou polovičkou vyhledali léčbu v centru reprodukční medicíny. Ve vzorcích semene se testovaly jejich spermie a koncentrace reprodukčních hormonů a zkoumaní odpovídali i na otázky o fyzické námaze v práci.

Doporučeno
Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech 6. března 2023 v 11:16

Muži s fyzicky náročnou prací měli ve srovnání s úředníky téměř o 50 procent vyšší koncentraci i celkový počet spermií. Měli také vyšší hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu.

„Víme, že cvičení přináší mnoho zdravotních benefitů, včetně reprodukčního zdraví, ale jen málo studií se zabývalo tím, jak mohou pracovní faktory přispět k těmto výhodám,“ řekla spoluautorka studie Lidia Mínguez-Alarcón z Brighamovy a ženské nemocnice v Bostonu. „Tato nová zjištění naznačují, že fyzická aktivita během práce může být spojena s výrazným zlepšením reprodukčního potenciálu mužů,“ dodala.

Muži s fyzicky namáhavou prací měli i více estrogenu

Muži, kteří při práci často zvedali těžké předměty, měli o 46 procent vyšší koncentraci spermií a o 44 procent vyšší celkový počet spermií ve srovnání s muži, kteří měli méně fyzicky namáhavou práci. Muži, kteří byli při práci vystaveni větší fyzické námaze, měli také vyšší hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu i ženského estrogenu. 

Doporučeno
Policista přechovával steroidy i na služebně. Stříkačky ukrýval v ponožce Policista přechovával steroidy i na služebně. Stříkačky ukrýval v ponožce 14. listopadu 2022 v 18:00

„Na rozdíl od toho, co si někteří pamatují z hodin biologie, ‚mužské‘ a ‚ženské‘ hormony mají obě pohlaví, ale v různých množstvích,“ řekla Mínguez-Alarcón. „V tomto případě předpokládáme, že přebytek testosteronu se přeměňuje na estrogen, což je způsob, jak si tělo udržuje normální hladiny obou hormonů.“ Vědci upozorňují, že výsledky nemusí platit pro běžnou populaci, neboť účastníky byli muži z párů, které se léčily pro neplodnost.

Mužská neplodnost je narůstající problém   

Neplodnost je narůstající problém, který může být způsoben celou řadou složitých faktorů. Dosud největší studie zveřejněná v časopise Human Reproduction Update ukázala prudký pokles počtu spermií u mužů. Ukázala, že mezi lety 1973 až 2018 průměrně klesl počet spermií v mužském ejakulátu ze 101 milionů na 49 milionů v jednom milimetru.

Doporučeno
Spermie v noci uhnije: Za posledních 40 let se hustota spermatu dramaticky snížila Spermie v noci uhnije: Za posledních 40 let se hustota spermatu dramaticky snížila 15. listopadu 2022 v 18:18
Domů
Sdílet
Diskuse