Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
18. března 2023 18:18
Čas čtení 1:27

Katastrofální požár v centru Banské Štiavnice je stabilizován. Poškozeno je sedm budov, někde shořela celá patra

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Katastrofální požár v centru Banské Štiavnice je stabilizován. Poškozeno je sedm budov, někde shořela celá patra
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Hasiči likvidují lokální ohniska, na místě by měli být do nedělního rána.

Rozsáhlý požár v Banské Štiavnici se v odpoledních hodinách podařilo stabilizovat. Vyplývá to z vyjádření dočasně pověřeného tamního premiéra Eduarda Hegera a prezidenta Hasičského a záchranného sboru (HaZZ) Pavla Mikuláška během sobotního tiskového brífinku na místě události. 

Slovenský premiér přiblížil, že požár zasáhl a poškodil sedm budov. „Mnohé střechy shořely, někde i celá patra,“ prohlásil. Informoval, že nedošlo k žádné újmě na zdraví ani ztrátě na životech.

požiar Banská Štiavnicabanská štiavnica požiarpožiar Banská Štiavnicapožiar Banská Štiavnica
Zobrazit galerii
(10)

Jak informuje TASR, zasažené budovy a všechny přilehlé budovy musely být odstaveny od elektřiny a plynu. V současnosti podle něj hasiči likvidují lokální ohniska. Předpokládá, že na místě budou minimálně do nedělních ranních hodin. „Aktuálně začalo expertní zjišťování možných příčin požáru, momentálně je předčasné o důvodech spekulovat,“ doplnil Heger.


Heger také poděkoval profesionálním hasičům, dobrovolným hasičům, záchranářům a vojákům. Vyzdvihl také práci dobrovolníků, kteří pomáhali s evakuací dokumentů. Ocenil také příjezd několika dočasně pověřených ministrů na místo požáru.


Vláda podle jeho slov udělá vše pro to, aby dala zničené budovy do původního stavu. „Je to klenot našeho kulturního dědictví, přijíždí sem spousta turistů. Chceme, aby toto město mohlo z tohoto nadále prosperovat,“ řekl. Kabinet bude mít podle něj k požáru separátní jednání.

Požár na náměstí v Banské Štiavnici vypukl v dopoledních hodinách v historické budově, ve které sídlí známá turistická atrakce Banka Lásky. Postupně se rozšířil i na další objekty v centru města, mezi nimi i na místní pizzerii, základní uměleckou školu či Slovenský bánský archiv.

22. března 2024 14:00 Čas čtení 3:29 Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou?

Požár závažně poškodil také budovu Berggerichtu, kde se nachází mineralogická expozice. Informovalo o tom tamní ministerstvo životního prostředí, které je zřizovatelem muzea v centru města.


„Zaměstnancům muzea, zasahujícím složkám a dobrovolníkům se podařilo vyklidit prostory budovy Galerie Josefa Kollára. Děkujeme zasahujícím složkám a dobrovolníkům za pomoc,“ uvedl rezort. Přímo na místo události směřoval státní tajemník MŽP Michal Kiča.

S obavou sleduje dění v historickém městě i vedení Slovenského národního muzea. „Držme palce hasičům, vojákům a dobrovolníkům, aby co nejdříve uhasili tento požár. Abychom zachránili náš historický klenot,“ uvedlo SNM. „Dnes jsme všichni Banská Štiavnica,“ dodalo.

Na místě zasahují desítky profesionálních i dobrovolných hasičů. Kromě vojenských hasičů byli nasazeni i vojáci, kteří pomáhali s vynesením dokumentů z místního archivu a kulturních památek z nedalekého muzea pro případ, že se požár rozšíří.

Domů
Sdílet
Diskuse