Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. března 2023 12:59
Čas čtení 0:58

Na Ukrajině padl český dobrovolník, jde o druhý případ za rok. Prezident Pavel vyjádřil soustrast

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na Ukrajině padl český dobrovolník, jde o druhý případ za rok. Prezident Pavel vyjádřil soustrast
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

Podle dostupných informací přišel o život již druhý český dobrovolník. První Čech padl loni v červnu.

O víkendu na Ukrajině padl dobrovolník původem z Česka, který bojoval na ukrajinské straně. Informuje o tom web Blesk.cz s odkazem na vyjádření mluvčího českého ministerstva zahraničí. 

„Můžeme potvrdit, že o víkendu na Ukrajině padl dobrovolník s českým občanstvím, který bojoval na ukrajinské straně. Podle informací, které má Ministerstvo zahraničí k dispozici, se jedná za poslední rok o druhý takový případ,“ uvedl pro web mluvčí rezortu Daniel Drake. První Čech, který podobně přišel o život, padl v červnu. Údajně bojoval s ruskou armádou na Donbase.

K nešťastné události se vyjádřil také prezident Petr Pavel. „Konflikty bohužel ztráty přinášejí, ale každá individuální ztráta je velice těžká. Rád bych vyjádřil soustrast rodině toho člověka, je mi to velice líto,“ řekl na pondělní tiskové konferenci. „Myslím, že dokud konflikt neskončí, tak podobné zprávy budeme dostávat. I proto bychom se měli snažit, aby skončil co nejdřív,“ dodal.

Jeden zraněný Čech

Nedávno byl na Donbase vážně zraněn také český dobrovolník, který v rámci projektu Phoenix pomáhá na východní Ukrajině s ošetřováním vojáků na frontě. Zástupci Phoenixu na sociálních sítích uvedli, že ho zasáhl šrapnel. „Momentálně je jeho stav stabilizovaný, ale situace je vážná a nelze předjímat další vývoj. Děláme vše, co je v našich silách, aby se mohl brzy vrátit do vlasti,“ napsali na Facebooku

Podle dalších informací je stav medika stabilizovaný, ale vážný. Nemůže být proto převezen do vlasti. „Stav zraněného medika je stabilizovaný, jedná se o jeho převozu do Kyjeva,“ dodal v pondělí pro Blesk mluvčí rezortu.

Domů
Sdílet
Diskuse