Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
21. března 2023 14:59
Čas čtení 0:42

Vláda Petra Fialy zruší příspěvek na stavební spoření. Snížení čeká i stávající smlouvy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda Petra Fialy zruší příspěvek na stavební spoření. Snížení čeká i stávající smlouvy
Zdroj: Úřad vlády ČR

Vládní pětikoalice se shodla na zrušení příspěvku na stavební spoření. U stávajících smluv by se měl příspěvek snížit na polovinu, tedy na tisíc korun.

Zrušení příspěvku na stavební spoření se v rámci vládní pětikoalice diskutovalo už loni v létě, ke shodě ale strany dospěly až nyní. Proti se ale staví zástupci stavebních spořitelen. Ti se obávají odlivu klientů a zkomplikování poskytování úvěrů především lidem s nižšími příjmy. Na svém webu to uvádí Novinky.cz.

„Návrh na snížení, respektive zrušení státní podpory stavebního spoření je v pokročilé fázi koaličního vyjednávání. Státní podpora by se u stávajících smluv mohla snížit na polovinu, tedy na nejvýše tisíc korun ročně. U nových smluv by se podpora mohla zrušit úplně,“ uvedl pro CNN Prima News mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Ekonomové návrh vítají

Návrh vlády podporuje i Národní ekonomická rada vlády (NERV). „Podpora stavebního spoření má v České republice sice téměř třicetiletou tradici, ovšem vznikala ve zcela jiné situaci nedostatku úspor, neexistence hypoték a celkového nedostatku dlouhodobých vkladů. Postupem času se z tohoto produktu stalo státem dotované běžné spoření pro některé, jež je však financováno z kapes všech daňových poplatníků,“ uvedla NERV pro Novinky.cz. Odborníci upozorňují, že institut stavebního spoření je již přežitý a neslouží svému účelu.

Domů
Sdílet
Diskuse