Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. března 2023 7:15
Čas čtení 0:42

Světová banka vypočítala, kolik stovek miliard bude stát obnova Ukrajiny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Světová banka vypočítala, kolik stovek miliard bude stát obnova Ukrajiny
Zdroj: TASR/AP

Nejvíce zasaženými oblastmi jsou bydlení, doprava a energie.

Ukrajina, která se již více než rok brání invazi ruské armády, bude k obnově a rekonstrukci potřebovat nejméně 411 miliard dolarů (v přepočtu přibližně 8,9 bilionu korun). Ve středu to oznámila Světová banka, která tento odhad vypracovala ve spolupráci s vládou v Kyjevě, Evropskou komisí a OSN. Informuje o tom TASR.


Uvedená částka představuje 2,6násobek HDP země na rok 2022. Jen na prioritní investice do obnovy bude Ukrajina v roce 2023 potřebovat 14 miliard dolarů, což si vyžádá 11 miliard dolarů nad rámec schváleného rozpočtu.

Válka na Ukrajině způsobila během prvního roku trvání škody za minimálně 135 miliard dolarů (v přepočtu kolem 3 bilionů korun). Nejvíce zasaženými oblastmi jsou bydlení (38 procent), doprava (26 procent) a energie (8 procent).


„Našimi pěti prioritami pro letošní rok jsou energetická infrastruktura, bydlení, kritická infrastruktura, ekonomika a odminování,“ prohlásil ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Část rekonstrukčních prací je již podle něj hotova. Upozornil však, že výše škod a peníze potřebné na obnovu nezahrnují údaje z Ruskem okupovaných území. HDP Ukrajiny kleslo loni o 29,2 procenta, chudoba stoupla z 5,5 procenta na 24,1 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse