Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2023 13:30
Čas čtení 3:25
Ema Stanovská

Co se děje s tvým tělem na Mount Everestu? V „zóně smrti“ začne tělo pomalu umírat, nedostatek kyslíku může vyvolat psychózu

Co se děje s tvým tělem na Mount Everestu? V „zóně smrti“ začne tělo pomalu umírat, nedostatek kyslíku může vyvolat psychózu
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jeden horolezec jednou řekl, že výstup na Everest je jako běh na běžícím pásu, při kterém dýcháš jen přes brčko. Tvé tělo má tak málo kyslíku, že pomalu umírá.

V roce 2019 zemřelo na Mount Everestu jedenáct lidí poté, co se na nejvyšší hoře světa vytvořila dlouhá řada horolezců snažících se dosáhnout vrcholu. Horolezci čekali 12 hodin namáčknutí v tzv. „zóně smrti“, oblasti ve výšce nad 8 000 metrů nad mořem, kde je tak málo kyslíku, že lidské buňky začínají pomalu odumírat. Jelikož byli zaseknutí v tlačenici a nemohli se pohnout, mnozí zemřeli vyčerpáním.

Podle horolezce a filmaře Davida Breashearse je výstup na Everest jako běh na běžícím pásu, při kterém dýcháš jen přes brčko. Horolezci se musí před zdoláním „střechy světa“ nejdříve několik týdnů aklimatizovat a podniknout několik výstupů.

Přesto může delší čas strávený na vrcholu vést k vážným zdravotním problémům, a dokonce i smrti – aklimatizace na „zónu smrti“ totiž není možná. V momentě, kdy se horolezec dostane nad nadmořskou výšku 7 000 až 8 000 metrů, začíná závod s časem.

Nepomůže ani dobrá kondice

Tento týden zemřel na Mount Everestu 68letý Slovák, který prý dostal výškovou nemoc. To je jeden z prvních problémů, s nímž se musí tvé tělo vyrovnat. „Výškovka“ netrápí jen zkušené horolezce, ale i trochu pokročilejší turisty a turistky. Pocítit ji můžeš v nadmořské výšce 2 500 metrů, ve vzácných případech už ve výšce 2 000 metrů nad mořem.

Doporučeno
Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat 1. května 2024 10:00

Pokud horu zdoláš příliš rychle, do 6 až 48 hodin tě mohou začít trápit různé potíže, které připomínají horší kocovinu. Nejčastěji se jedná o bolest hlavy, nevolnost, zvracení, nechutenství, špatný/přerušovaný noční spánek, závratě či únavu. Těžší projevy zahrnují také silný kašel, poruchu koordinace či neschopnost močit.

S rostoucí nadmořskou výškou můžeš pociťovat i poněkud bizarní projevy jako nepřiměřené nadýmání. Podle lékařů je to proto, že ve vysoké nadmořské výšce bývá menší atmosférický tlak, který rozšiřuje plyny ve střevech.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 133588 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak je možné, že ti může v horách otéci mozek.
  • V jaké výšce už je vysoká pravděpodobnost, že budeš mít vážné zdravotní problémy.
  • Jak vypadá horolezcova psychóza.
  • Který symptom může způsobit tak silný kašel, že hrozí poškození žeber.
Domů
Sdílet
Diskuse