Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Agencja Kreatywna Lemoniada.
29. dubna 2023 7:00
Čas čtení 1:22
Richard Balog

FOTO: Atriový dům inspirovaný kmenem pokáceného stromu. Takové bydlení najdeš v polské obci Izabelin

FOTO: Atriový dům inspirovaný kmenem pokáceného stromu. Takové bydlení najdeš v polské obci Izabelin
Zdroj: Paweł Ulatowski
KULTURA ARCHITEKTURA POLSKO
Uložit Uložené

Ústředním prvkem projektu zůstává pocit soukromí a důvěrného kontaktu s okolní přírodou. Vychutnej si galerii snímků.

Architektura nemá žádné limity, o čemž se dnes přesvědčíš prostřednictvím realizace projektu rodinného domu z polské obce Izabelin v blízkosti Varšavy. Jedná se o dílo architektů z ateliéru Przemysław Olczyk Mobius Architekci, kteří mají na svém kontě desítky atraktivních novostaveb a patří mezi elitu ve svém oboru.

Pozemek je hustě pokryt borovým lesem a vytvořil jedinečné prostředí pro stavbu, která vznikla z úcty k němu. Dům není ohromující svou vnější velikostí, ale zejména díky převislému oválnému rámu, který v harmonickém kruhu uzavírá garáž a otevřený oddechový prostor.

Doporučeno
Prohlédni si minimalistické vily z Kostariky situované v divoké džungli od české architektky Prohlédni si minimalistické vily z Kostariky situované v divoké džungli od české architektky 4. března 2023 15:30
Circle Wood House
Zdroj: Paweł Ulatowski

Bydlení s užitnou plochou 400 čtverečních metrů je postaveno ze železobetonové konstrukce a obloženo panely ze dřeva okumé ze západní Afriky. Jedná se o elegantní dřevo bez suků, které budovu dokonale začleňuje do okolního lesa. Díky použitým materiálům, barevnému schématu a oválnému tvaru budova zcela organicky zapadla do okolní krajiny.

Investor, který si cení soukromí, chtěl být spjat s Kampinoským národním parkem, což architekti vyřešili atriem. Tyčí se vysoko do nebe a je umístěno v centrální části ušetřených borovic. Atrium velmi příjemně přináší přírodu do interiéru domu, který je plný přirozeného denního světla, přírodních materiálů, moderního designu a velkoformátového zasklení.

Vnitřní prostor připomíná soukromou uměleckou galerii. Výrazným prvkem, který ovlivňuje vnímání interiéru, je sochařský vzhled schodiště, jež je samo o sobě uměleckým prvkem. Ostatní místnosti se vyznačují sofistikovanou hrou s přírodními materiály a moderními prvky.

Výklenky vyřezané v obrovském kmeni umožňují jasné rozdělení jednotlivých funkcí, díky čemuž architekti zabezpečili požadovaný pocit soukromí a kontakt s okolní přírodou. Dům se vyznačuje zdrženlivostí, co se týče výrazných detailů, a zdůrazňuje eleganci materiálů, respektive jejich jednoduchost. Přímý kontakt s přírodou znamená, že se dům mění v závislosti na okolních podnětech včetně počasí, denní doby a ročního období.

 

„Dům jsem si představoval jako velký kus kmene stromu. Je plný zasklení, které stírá hranice. Pozemek nabízí svobodu, či spíše intimitu komunikace s přírodou a architekturou,“ popsal projekt architekt Przemek Olczyk z varšavského ateliéru Mobius.

Na závěr jen dodáme, že Circle Wood House je jedním z nejoriginálnějších projektů, které jsme měli možnost vidět v našem regionu. Nyní se podívej na sérii fotografií od Pawła Ulatowského.

Circle Wood HouseCircle Wood HouseCircle Wood HouseCircle Wood House
Zobrazit galerii
(24)
Domů
Sdílet
Diskuse