Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kristýna Dobiášová
30. března 2023 8:24
Čas čtení 0:42

Elon Musk a další osobnosti chtějí pozastavit vývoj umělé inteligence, vidí v ní hrozbu. Hlasuj v anketě, co si o AI myslíš ty

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Elon Musk a další osobnosti chtějí pozastavit vývoj umělé inteligence, vidí v ní hrozbu. Hlasuj v anketě, co si o AI myslíš ty
Zdroj: TASR/AP/Jae C. Hong

Elon Musk vyžaduje šestiměsíční pauzu ve vývoji umělé inteligence. Jinak bychom mohli čelit „hlubokým rizikům pro společnost a lidstvo“. Výzva je součástí otevřeného dopisu, ke kterému se přihlásily stovky lidí včetně zakladatele firmy SpaceX.

Musk však není jediným známým jménem, které se tohoto pozastavení dožaduje. Přidává se k němu i Steve Wozniak, spoluzakladatel společnosti Apple, nebo jeden z bývalých amerických kandidátů na prezidenta Andrew Yang. Dále je doplňuje i spisovatel Yuval Noah Harari.

Otevřený dopis uvádí, že se současné systémy umělé inteligence stávají v obecných úkolech konkurenceschopnými lidem. Výzva je dostupná na internetových stránkách neziskové organizace Future Of Life Institute. „Měli bychom vyvíjet nelidské mozky, které by nás nakonec mohly přečíslit, přechytračit, zastarat a nahradit?“ Poukazuje tak na GPT-4 společnosti AI.

Pokud se neskuteční pauza, měly by zasáhnout vlády

„Pokud se takovou pauzu nepodaří uskutečnit, měly by zasáhnout vlády a zavést moratorium,“zmiňuje otevřený dopis. Ve čtvrtek v osm hodin ráno má 1 377 signatářů. Lidé tak podpisem projevují své obavy z pokroku umělé inteligence.

Anketa:
Myslíš si, že AI představuje hrozbu?
Ano.
Nemám na to názor.
Ne.
Ano.
78 %
Nemám na to názor.
2 %
Ne.
20 %
Domů
Sdílet
Diskuse