Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
5. dubna 2023 8:56
Čas čtení 1:09

Nejrychleji v historii: Finsko vstoupilo do NATO

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nejrychleji v historii: Finsko vstoupilo do NATO
Zdroj: Eva Soukeníková

Finsko se oficiálně stalo 31. členem Severoatlantické aliance.

Před sídlem Severoatlantické aliance v Bruselu od úterý vlaje 31 vlajek členských zemí, nově i ta finská. Původně chtěla severská země vstoupit do Aliance společně se sousedním Švédskem, jeho žádost o členství ale komplikuje nesouhlas Turecka a Maďarska.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga finské členství posílí obranyschopnost NATO a zvýší bezpečnost Finska, které má s Ruskem společnou hranici dlouhou více než 1300 kilometrů. Hranice, kterou země NATO sdílí s Ruskem, se však téměř zdvojnásobí. K přijetí se na Twitteru vyjádřila i končící premiérka Sanna Marin, jejíž vláda dovedla zemi k členství. 

„Finsko vstupuje do nové éry jako člen NATO. Jsem hrdá na Finsko a finský lid. Jako národ jsme byli v tomto historickém procesu jednotní. Děkujeme našim spojencům za důvěru. Společně budeme ještě silnější,“ napsala Marin.

Od oznámení záměru Finska vstoupit do NATO do úterního přijetí neuplynul ani rok – bylo to nejrychlejší přijetí do Aliance v historii a ještě nedávno prakticky nemyslitelný konec dlouholeté finské neutrality.

Vstup do NATO podpořila ve Finsku i široká veřejnost. Ukázaly to i víkendové volby, ve kterých strany zpochybňující členství v Alianci zcela propadly. I když se teď ve Finsku změní vláda, na vztazích k NATO se nic zásadního měnit nejspíš nebude.

Domů
Sdílet
Diskuse