Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. dubna 2023 17:58
Čas čtení 0:41
Veronika Dlesková

Smažené jídlo může napomáhat ke vzniku úzkostí a deprese, ukazuje nová studie

Smažené jídlo může napomáhat ke vzniku úzkostí a deprese, ukazuje nová studie
Zdroj: Pexels
GASTRO GASTRONOMIE ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Čínští vědci zveřejnili studii, ve které tvrdí, že smažené jídlo může u lidí podporovat vznik úzkostí a deprese. Především jsou pak pro duševní zdraví škodlivé hranolky.

Podle vědeckého týmu z města Chang-čou v Číně zvyšuje konzumace smaženého jídla pravděpodobnost vzniku úzkostí o 12 procent. Lidé, kteří pravidelně konzumují smažené jídlo, mají také o 7 procent větší pravděpodobnost, že se u nich rozvinou depresivní stavy. Vyplývá to ze studie uveřejněné v PNAS Journal. 

Experti na zdravou výživu ale tyto závěry považují za ukvapené. Není totiž jasné, jestli lidé, u nichž se začínají projevovat psychické potíže, nemají tendenci preferovat smažené jídlo před zdravým. „Je také možné, že lidé, kteří trpí úzkostí nebo depresí, mají tendenci konzumovat spíše smažené jídlo (tzv. comfort food), protože jim to poskytuje určitý druh úlevy,“ uvádí odborník na zdravou výživu David Katz. 


Výzkum trval více než 11 let a zúčastnilo se ho přes 140 tisíc lidí. Článek poukazuje mimo jiné na fakt, že pravděpodobnost zhoršení duševního zdraví po konzumaci smaženého jídla je vyšší u mladých lidí, především pak u mužů. Studie ale ukazuje, že smažené jídlo nejvíce preferují právě mladí muži. Konzumace hranolek je pak podle studie o 2 procenta nebezpečnější než konzumace například smaženého kuřete. 

Domů
Sdílet
Diskuse