Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2023 8:57
Čas čtení 1:03
Radim Šlechta

Tahle fotografie motá lidem hlavu. Diví se, že není upravená

Tahle fotografie motá lidem hlavu. Diví se, že není upravená
Zdroj: Pixabay/stokpic
NEWS FOTOGRAFOVÁNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jedna z vítězných fotografií soutěže Japonská příroda udivuje lidi na internetu. Nemohou uvěřit, že nebyla upravená ani vygenerovaná umělou inteligencí.

Fotografie s názvem „Gap“ od japonského autora Keničiho Óna překvapila internet. V době, kdy se snímkům kvůli nástrojům umělé inteligence a pokročilým možnostem fotomontáží věří těžko, si ji lidé oblíbili proto, že je neupravená. 

Doporučeno
Fotograf přihlásil do soutěže fotku vygenerovanou umělou inteligencí. A vyhrál Fotograf přihlásil do soutěže fotku vygenerovanou umělou inteligencí. A vyhrál 19. dubna 2023 9:50

Na snímku si můžeš všimnout ptáka na rozděleném pozadí. To ale podle autora není výsledkem digitálních úprav, ale šťastnou shodou přírodních podmínek. Za jasnou hranici mezi modrou a žlutou může odraz slunečního svitu od zdi v pravé horní části snímku v kombinaci s bezvětřím, které učinilo linii mezi stěnou a hladinou vody zřetelnější.

Doporučeno
Vyrazili jsme na nákup potravin do Německa. Vyplatí se to? Vyrazili jsme na nákup potravin do Německa. Vyplatí se to? 1. května 2023 6:00

Fotograf přihlásil svůj snímek do loňského ročníku soutěže „Japonská příroda“, kterou pořádá Celojaponská asociace fotografických společností. Fotka Gap byla oceněna jako vítězná ve „Zvláštním výběru“. Soutěž se konala v létě minulého roku, fotografie ale nyní opět trenduje na sociálních sítích.

„Zvláštní fotografie se silným dopadem. Je zajímavé, že není hned jasné, jak byla pořízena. Je to snímek, který byl pořízen díky bezvětří. Ukazuje nám, že sebemenší rozdíl může fotografii velmi ovlivnit. Je obtížné fotografovat přírodu, když do snímku vstoupí objekty vytvořené člověkem, ale v tomto případě hrají dobrou podpůrnou roli a snímek umocňují,“ komentovala snímek porota.

Doporučeno
Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA Fotit bílé lidi začne být po čase nudné: Český fotograf Martin Gabriel Pavel se nebojí nahoty a nejvíce objednávek má z USA 24. dubna 2023 6:00

Japonská asociace fotografů a fotografek má po celé zemi přes 100 tisíc členů a do soutěže bylo v loňském ročníku přihlášeno přes 14 tisíc snímků. Cílem soutěže je přiblížení krásy japonské přírody prostřednictvím děl, která „přímo vyjadřují krajinu, flóru a faunu a lidské činnosti“.

Domů
Sdílet
Diskuse