Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Čteš článek:
Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce?

Tabák

cigarety nedopalky
Zdroj: Unsplash/Pawel Czerwinski/na voľné použitie

Žáci a žákyně základních škol si běžně nemohou koupit cigarety, zato mohou pracovat na tabákových plantážích. Alespoň je to tak v zemích, jako je Argentina, Mexiko, Uganda nebo Filipíny.

Podle ILAB se plantáže, které přispívají k problému nucené dětské práce, nachází v 17 rozvojových zemích. Úřad také předpokládá, že počet dětí pracujících na polích se za poslední roky pravděpodobně zvýšil. Faktorů, které tlačí děti do práce, je celá řada – od nárůstu počtu migrujících dětí bez doprovodu až po ekonomické potíže způsobené inflací a pandemií koronaviru. 

Doporučeno
Od žáků se stále očekává učení se letopočtů nazpaměť. Osudy obyčejných žen v hodinách dějepisu nenajdeme Od žáků se stále očekává učení se letopočtů nazpaměť. Osudy obyčejných žen v hodinách dějepisu nenajdeme 18. července 2022 7:00

Pro všechny pracující s tabákem to však mnohdy končí zdravotními potížemi. Do kůže se jim často vsakuje nikotin, který v enormním množství může způsobit otravu nebo zelenou tabákovou nemoc. Symptomy této nemoci zahrnují nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, závratě, problémy s dýcháním, průjmy a mnohem víc.

Nasbírané tabákové listy pak směřují k výrobcům cigaret – British American Tobacco, Philip Morris nebo Japan Tobacco. Jak ale upozorňuje The Guardian, tabákoví giganti mají svá vlastní schémata společenské odpovědnosti. Dětskou práci údajně monitorují a „k nápravě“ staví dětem studny nebo školy. 

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse