Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2023 16:40
Čas čtení 1:26
Kateřina Viková

O krok blíž k rozluštění záhady LSD: Může léčit mozková spojení?

O krok blíž k rozluštění záhady LSD: Může léčit mozková spojení?
Zdroj: Ján Kohút
ZAJÍMAVOSTI DROGY DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PSYCHOLOGIE VĚDA
Uložit Uložené

Nová studie, která zkoumala vliv LSD na propojení jednotlivých částí mozku, přišla se zajímavými výsledky, které by v budoucnosti mohly pomoct s léčbou psychických poruch.

Studie publikovaná v Journal of Psychopharmacology zjistila, že „droga zvyšuje sílu většiny mozkových spojení, ale zároveň jiná nervová spojení oslabuje“, uvádí shrnutí v Psychedelic Spotlight.

Doporučeno
Když si dáš LSD: Jaké účinky a smrtelná rizika přináší halucinogenní droga, která tě odpálí do jiné dimenze? Když si dáš LSD: Jaké účinky a smrtelná rizika přináší halucinogenní droga, která tě odpálí do jiné dimenze? 26. února 2019 12:48

Psychedelika jako budoucnost léčby psychických onemocnění

Vzhledem k tomu, že jsou psychedelika odborníky čím dál více vnímána jako slibná léčba pro různé psychiatrické diagnózy, včetně látkové závislosti, deprese, úzkostných poruch a poruch přizpůsobení, a vzhledem k jejich klinickému potenciálu je potřeba identifikovat biomarkery, které jsou základem jejich účinků. To se vědci snažili učinit pomocí studie, které se zúčastnilo 45 účastníků. Těm bylo podáno 100 mikrogramů LSD nebo placebo a byli požádáni, ať zavřou oči a uvolní se.

Doporučeno
Ozzy Osbourne: LSD jsem přestal brát poté, co jsem hodinu mluvil s koněm Ozzy Osbourne: LSD jsem přestal brát poté, co jsem hodinu mluvil s koněm 26. srpna 2022 9:05

Podle Psychedelic Spotlight studie zjistila, že LSD zvyšuje konektivitu napříč mozkovými sítěmi. Konkrétně „LSD zvýšilo míru propojení mezi centrem vizuálního zpracování mozku (lingválním gyrusem) a oblastí zapojenou do sebeuvědomění a introspekce (nižší frontální gyrus)“. Posílení spojení mezi těmito dvěma oblastmi mozku umožnuje nové kreativní asociace a změněné stavy vědomí.

LSD ovlivňuje, jak spolu jednotlivé části mozku komunikují

Vědecký tým však také zjistil, že v určitých oblastech okcipitálního (zrakového) kortexu, putamenu (součásti koncového mozku) a mozečku jsou spojení slabší. Studie tedy přišla s tím, že LSD mění konektivitu mozku a ovlivňuje míru a sílu komunikace mezi různými oblastmi. Intenzita těchto změněných spojení se shodovala se zkušenostmi účastníků studie, což naznačuje, že vnímání účinků LSD je zakořeněno ve změně meziregionální mozkové signalizace, a ne v její lokální aktivaci.

Doporučeno
Psychiatr Ján Kohút: Během prvního sezení podávám 100 mikrogramů LSD, během druhého 200. Jde o psycholytickou terapii (Rozhovor) Psychiatr Ján Kohút: Během prvního sezení podávám 100 mikrogramů LSD, během druhého 200. Jde o psycholytickou terapii (Rozhovor) 9. prosince 2021 16:30

Výsledky naznačují, že psychedelické účinky LSD vyplývají ze změn ve funkční organizaci mozku, nikoli z aktivace určitých částí. Jinými slovy, LSD ovlivňuje způsob, jakým spolu různé oblasti mozku komunikují. To nám může pomoci pochopit, jak droga ovlivňuje vnímání, poznání a vědomí.

Cílem je pochopit, jak LSD v mozku funguje, aby se mohlo použít v léčbě

Záhada účinků LSD na mozek je po desetiletí předmětem zkoumání. Výše nastíněná zjištění naznačují, že LSD narušuje rovnováhu excitace a inhibice (pomocí nichž dochází k přenášení nervových vzruchů) v mozku, což vede k subjektivním účinkům, které uživatelé zažívají. 

Doporučeno
Člověk během práce s psychedelikem může nahlédnout na některá svá skrytá místa v duši, říká doktor Tomáš Páleníček (Rozhovor) Člověk během práce s psychedelikem může nahlédnout na některá svá skrytá místa v duši, říká doktor Tomáš Páleníček (Rozhovor) 12. února 2021 12:58

Pochopení toho, jak LSD ovlivňuje mozkové funkce, by mohlo otevřít nové způsoby léčby duševních poruch. Při bližší analýze biomarkerů identifikovaných ve studii mohou být vědci schopni lépe sledovat účinky LSD a vyvinout cílenější léčbu pro ty, kteří trpí podobnými poruchami mozkových funkcí.

Domů
Sdílet
Diskuse