Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Středočeská centrála cestovního ruchu.
19. května 2023 v 12:30
Čas čtení 3:03
Sponzorovaný obsah

Kam na výlet ve středních Čechách: 5 technických památek, které stojí za návštěvu

Kam na výlet ve středních Čechách: 5 technických památek, které stojí za návštěvu
Zdroj: Unsplash/Anthony Tran
ZAJÍMAVOSTI TECHICKÉ PAMÁTKY
Uložit Uložené

Vyraz na výlet, který ti přinese zážitek i nové vědomosti.

Dochází ti nápady, kam vyrazit o víkendu? Připravili jsme pro tebe 5 tipů na zajímavé výlety. Jedná se o technické památky, což znamená, že dokládají technologický vývoj v určitém oboru. Takže si nejen užiješ volný den, ale zároveň se naučíš nové věci o historii a vědeckém pokroku v různých oblastech. Všechny se nachází ve středních Čechách, které jsou plné nejrůznějších atraktivit. Cestu za technickými zajímavostmi tak můžeš spojit s návštěvou dalších krásných míst.

objevuj střední čechy

Škoda Muzeum

Miluješ auta? Nahlédni do historie i současnosti slavné automobilky, která patří k nejstarším automobilovým značkám na světě. Pokocháš se vystavenými veterány i nejnovějšími přírůstky v rodině Škoda Auto. Sbírka čítá na 340 položek, mezi nimiž jsou sériové osobní vozy, závodní speciály i motocykly.

Stálá expozice muzea vypráví interaktivní formou příběhy spojené se vznikem a rozvojem průmyslového velikána. V bývalých výrobních halách budeš mít možnost nahlédnout pod pokličku vzniku legendárních aut. Muzeum pořádá také krátkodobé výstavy, které se během roku obměňují. Díky tomu při každé další návštěvě uvidíš něco nového.

Pokud chceš svůj zážitek ještě umocnit, stáhni si před výletem do Mladé Boleslavi aplikaci „Škoda Adventure“. Najdeš tam dva okruhy, které tě seznámí s historickým vývojem společnosti Škoda Auto. Můžeš si vybrat kratší okruh po muzeu nebo se vydat na procházku po městě a poznat další místa spojená s touto značkou.

  • Otvírací doba: Každý den od 9 do 17 hodin
  • Vstupné: 100 Kč dospělí, 50 Kč studenti (bez průvodce)
Škoda Muzeum Mladá Boleslav
Zdroj: Škoda Muzeum

Letecké muzeum Metoděje Vlacha

Když budeš v Mladé Boleslavi, zastav se rovnou v leteckém muzeu. Je pojmenované podle letadla Metoděje Vlacha, které je zlatým hřebem místních exponátů. Jedná se o vůbec první české letadlo vlastní konstrukce poháněné automobilovým motorem. V muzeu je vystavena věrná replika postavená podle originálu z roku 1912.

Muzeum se nachází přímo u letiště. Mezi exponáty mají i letuschopná letadla a historické kousky z první poloviny dvacátého století. Najdeš tam také simulátor přeletu nad Prahou a dozvíš se spoustu informací o historii letectví.

  • Otvírací doba: Každý den od 9 do 17 hodin
  • Vstupné: 150 Kč dospělí, 75 Kč studenti
Letecké muzeum Metoděje Vlacha
Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

Vodní nádrž Orlík

Orlická přehrada má hned několik významných funkcí. Slouží k regulaci toku řeky Vltavy a jako ochrana před povodněmi. Vodní elektrárna Orlík je také významnou složkou celostátní soustavy na výrobu elektrické energie. V době uvedení do provozu dokonce získalo desetilopatkové kolo, které je součástí soustrojí elektrárny, zlatou medaili na výstavě EXPO v Bruselu.

Vodní nádrž je nejen významnou technickou památkou, ale také oblíbeným rekreačním střediskem. Představuje ideální místo pro únik před ruchem města, zvlášť v horkých dnech. Nabízí prostor pro různé vodní radovánky, projížďky na šlapadlech, paddleboardech či lodičkách. Odpočinout si můžeš na jedné z písečných pláží, a když budeš mít chuť na trochu historie, určitě tě nezklame návštěva zříceniny hradu Vrškamýk. Než byl dokončen Karlštejn, sloužil hrad jako letní sídlo slavných českých panovníků.

Otvírací doba a vstupné: Hrad i přehrada jsou volně přístupné 24 hodin denně.

vodní nádrž Orlík, přehrada
Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

Sklárna Rückl

Nedaleko od Berouna, v obci Nižbor, se nachází sklárna Rückl, kde můžeš nahlédnout pod ruce šikovným sklářům. Rücklovi zpracovávají kvalitní český křišťál. Patří mezi nejstarší sklářské rodiny u nás, jejich tradice sahá až do roku 1846. Dodnes vyrábí kuchyňské nádobí, dekorace, ale jsou také autory sošky, kterou se oceňují výherci filmové ceny Český lev. Během exkurze ve sklárně si můžeš dokonce vyzkoušet práci brusiče, který na skle vytváří vzory a dekorace. Výsledný produkt si pak odneseš domů jako památku.

Ve středních Čechách se nachází i další sklárny. Pokud by tě toto řemeslo zaujalo, můžeš navštívit také sklářskou huť František, Crystal Bohemia Poděbrady, sklárnu Artcristal Bohemia ve Velkém Oseku nebo sázavskou sklárnu Kavalierglass.

  • Otvírací doba sklárny Rückl: Od pondělí do soboty 9:15 až 12:45
  • Vstupné: 150 Kč dospělí, 100 Kč studenti
Sklárna Rückl, sklářství, řemeslo
Zdroj: Sklárna Rückl

Hornický skanzen Mayrau

Zajímalo by tě více o těžké práci horníků? Pak se vydej na návštěvu hornického skanzenu ve Vinařicích. Skanzen je jediným veřejnosti přístupným areálem v Kladensko-rakovnické černouhelné pánvi. Hloubení jámy Mayrau začalo už v roce 1874 a za 3 roky dosáhla konečné hloubky 527 metrů. O deset let později byla vyhloubena nedaleká jáma Robert. Důl byl v provozu celkem 120 let, za které se tam podařilo vytěžit 34 milionů tun uhlí.

Návštěva skanzenu je možná s průvodcem. Může se stát, že tě jím dokonce provede jeden z bývalých důlních pracovníků. Součástí prohlídky jsou výstavy i ukázka techniky. Můžeš například vidět v pohybu parní těžní stroj z roku 1905. V neposlední řadě se podíváš i do podzemí, kde si naplno užiješ atmosféru hornického života.

  • Otvírací doba: Od dubna do října každý den od 9 do 17 hodin
  • Vstupné: Hodinový okruh 60 Kč dospělí a 30 Kč studenti, dvouhodinový okruh 80 Kč dospělí a 40 Kč studenti 
Hornický skanzen Mayrau, důl, hornictví
Zdroj: Ondřej Soukup
Domů
Sdílet
Diskuse