Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2023 v 10:53
Čas čtení 1:02
Kuni Nguyenová

„Vzrušující milník.“ Ve Skotsku začíná jezdit první autobusová linka bez řidiče

ZAHRANIČÍ DOPRAVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jedná se o první veřejnou autobusovou dopravu na světě, která v plné velikosti využívá autonomní řízení. Vozy zvládnou jet přes 80 kilometrů za hodinu.

V pondělí 15. května představilo Skotsko jednu světovou novinku. Na trase dlouhé 14 mil (přibližně 22,53 kilometru) přes Forth Road Bridge totiž začala jezdit plnohodnotná autobusová doprava s vlastním řízením. Informuje o tom britská stanice BBC

Doporučeno
Barrandovský most se opět rekonstruuje. Kde všude je omezení a jak jezdí MHD? Barrandovský most se opět rekonstruuje. Kde všude je omezení a jak jezdí MHD? 15. května 2023 v 8:48

Vozidla od největšího autobusového dopravce ve Velké Británii Stagecoach jsou vybavena senzory a zvládnou jet po předem vybraných silnicích rychlostí až 50 mil (80,47 kilometru) za hodinu. Pět jednopodlažních autonomních autobusů údajně umožní přepravit až 10 000 cestujících týdně.


Na palubě autobusu ale stále budou dva zaměstnanci. Na místě řidiče bude sedět bezpečnostní řidič, který bude sledovat techniku, a takzvaný „kapitán autobusu“, který pomůže cestujícím s nástupem do vozu a nákupem jízdenek.

Vzrušující milník

Tamní vláda uvedla, že tzv. projekt CAVForth je první veřejnou autobusovou dopravu na světě, která v plné velikosti využívá autonomní řízení. Jak uvádí Sky News, vývoj projektu údajně trval 10 let a má za sebou miliony projetých kilometrů během testování.

Doporučeno
Muži přišili amputovanou nohu špičkou dozadu. Zachránilo mu to život Muži přišili amputovanou nohu špičkou dozadu. Zachránilo mu to život 14. května 2023 v 9:46

„Je to vzrušující milník pro tento inovativní a ambiciózní projekt a velmi se těším, až projekt CAVForth vyrazí na silnice,“ prohlásil skotský vládní ministr dopravy Kevin Stewart. „Jsme nadšeni, že můžeme představit první autonomní autobusovou flotilu Spojeného království ve východním Skotsku, které je také domovem naší centrály a kde to všechno začalo před více než 40 lety,“ přidala se k němu výkonná ředitelka Stagecoach UK Carla Stockton-Jones.

Domů
Sdílet
Diskuse