Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Článek vznikl ve spolupráci se společností Kofola.
30. května 2023 10:00
Čas čtení 4:08
Sponzorovaný obsah

KVÍZ: Existuje 5 jazyků lásky. Jakým mluvíš ty?

KVÍZ: Existuje 5 jazyků lásky. Jakým mluvíš ty?
Zdroj: Pixabay / Pixabay
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Když s partnerem mluvíte stejným jazykem lásky, není co řešit. Co ale v případě, že je máte odlišné?

Uvařil*a jsi super večeři, ale reakce tvé polovičky tě nemile překvapila? Na vině nemuselo být to, že ses partnerovi netrefil*a do vkusu ani nevhodné načasování. S velkou pravděpodobností jste si neporozuměli ve svých jazycích lásky. Zatímco tvým jazykem jsou skutky a služby, tvůj partner možná mnohem více ocení fyzický dotek či slova ujištění. Toto je totiž jazyk lásky, který používá a rozumí mu.

Dr. Gary Chapman, autor teorie pěti jazyků lásky, tvrdí, že lidé mají přirozenou tendenci projevovat lásku způsobem, jakým ji sami rádi přijímají. Většího porozumění a lepší komunikace lze dosáhnout jen tehdy, začneme-li druhému projevovat lásku způsobem, kterému rozumí. Tato teorie byla poprvé představena v roce 1992 v knize Pět jazyků lásky. Kniha amerického spisovatele, řečníka a poradce se téměř okamžitě stala bestsellerem.

Jak si vzájemně porozumět?

Emocionální řeč dvou lidí se může lišit. Stejně jako se liší například angličtina a němčina. I to je důvodem, proč máme ve vztahu často pocit, že si nerozumíme. Klíčem je lepší komunikace a otevřenost. To, jak spolu páry komunikují či jak tráví společný čas, zajímalo také Kofolu. Láska je totiž neodmyslitelnou součástí DNA této značky.

dvojica, pár, láska, varenie
Zdroj: Pexels/SHVETS production

Z výzkumu, který Kofola dělala v dubnu 2023, jasně vyplývá, že stále více párů si uvědomuje důležitost vzájemného porozumění. Téměř 43 % dotázaných párů se shodlo, že příjemně strávený den je takový, který svým programem naplní očekávání obou partnerů. Více než 30 % párů uvedlo, že je důležité umět si popovídat i o vážnějších tématech a umět si na to vyhradit ten správný čas.

Každý z nás je jiný a každý vztah je jedinečný. To, co nás všechny spojuje, je touha po lásce. Ta se ve vztahu často skládá z malých, ale důvěrných gest.

„Maličkosti jsou to, co tvoří spokojenost ve vztahu. Dlouhodobý vztah je o práci ve spěchu pracovních záležitostí či jiných všedností dne se snadno stane, že vztah jde až na nějaké čtvrté či páté místo. Je důležité vědomě se na vztah soustředit a snažit se dělat i to málo, ale pravidelně jít spolu na výlet nebo navázat hlubší konverzaci,“ radí psychoterapeutka Markéta Šetinová. 

Na projevy lásky ale musíme jeden druhého dobře znát a věnovat si čas. I proto se Kofola rozhodla pro iniciativu Láskyplný páteček. Strav se svou polovičkou více času a starejte se o vaši lásku tak, jak si zaslouží. Bez ohledu na to, jakým jazykem lásky mluvíme, společným chvílím rozumíme všichni.

zjisti víc o láskyplném pátečku

Znáš ten pocit, který zažiješ, když se po náročném dni vrátíš domů k partnerovi, který ti rozumí, chápe tě a zareaguje přesně tak, jak potřebuješ? Jak ale zjistíš, co potřebuje tvůj partner? Pomohou ti jazyky lásky.

1. Slova ujištění

„Dnes vypadáš vážně dobře. V těch nových džínách ti to sluší. Nemůžu se dočkat, až tě večer uvidím. Děkuji, že jsi byl*a o víkendu se mnou.“ Kolikrát jsi dnes partnerovi věnoval*a milá slova lásky či díků? Gary Chapman vysvětluje, že už jedno Miluji tě nebo Děkuji dokáží naplnit nádrž lásky toho, komu je věnujeme. Pokud tvůj partner používá slova ujištění jako svůj primární jazyk, pak ho potěší milá SMSka, papírek se vzkazem či krátký telefonát před náročným setkáním.

Kdy naposledy jsi partnera za něco pochválil*a? Gary Chapman doporučuje věnovat si denně alespoň jeden kompliment.

Důležitost komplimentů zdůrazňuje i Markéta Šetinová, která je považuje za projevy zájmu a lásky: „Je důležité skládat komplimenty, umět ocenit. Ze začátku vztahu je to automatické, ale postupem času na to často zapomínáme. Pojďme se zkrátka více chválit a oceňovat.“

dvojica, láska, kvety, prekvapenie
Zdroj: Pexels/vjapratama

2. Pozornost

„Vůbec mě neposloucháš, pořád koukáš do mobilu, nikdy nejsi doma...“ Znějí ti tato slova povědomě? Pokud ti i tvůj partner neustále vyčítá, že mu nevěnuješ dostatek pozornosti, zřejmě mluví jazykem lásky, jehož podstatou je plná pozornost. Odlož mobil, vypni notebook a věnuj se partnerovi opravdu naplno. Tvůj partner se bude cítit milován, pokud se ho se zájmem zeptáš, jak se během dne měl, a jeho odpověď si pozorně vyslechneš.

Markéta Šetinová upozorňuje, že mnohé páry žijí vedle sebe, ale ne spolu. Na společně strávený čas bys ale neměl*a zapomínat. Někdy stačí tak málo: „I za společným vařením může být dostatečně kvalitně strávený čas, důležitý je opět humor. Nikdy nejde o konkrétní aktivitu, ale o naši blízkost a napojení.“ Vyrazte na procházku do lesa, zajděte na romantickou večeři nebo se přihlaste na lekce tance. Ptej se, poslouchej, buď zvědavý*á.

3. Fyzický dotek

Fyzický dotek nemusí mít jen sexuální charakter, aby vyjadřoval vzájemnou intimitu. Může to být masáž, letmý dotek rukou, pohlazení po vlasech či něžné objetí. Pokud jsi někdy zažil*a vztah na dálku, pak jistě víš, že fyzická blízkost je nenahraditelná. Také Gary Chapman ve své knize poukazuje na fakt, že miminka, která měla dostatek fyzického kontaktu s rodiči či jinými blízkými osobami, měla v dospělosti zdravější emocionální život než děti, kterým doteky chyběly.

bozk, láska, dvojica, bozkávanie
Zdroj: Unsplash/Cassie Lopez

4. Přijímání darů

Kytice květin, oblíbená čokoláda nebo lístky do kina. Gary Chapman vysvětluje, že i drobný dárek je pro člověka mluvícího tímto jazykem silným projevem lásky. Dárek je totiž symbolem myšlenky. Pokud partnerovi daruješ malou pozornost, ukazuješ mu, že jsi na něj myslel*a. Dárky jsou jakýmsi vizuálním projevem lásky, říká autor teorie. Nezáleží na jeho ceně. Pro tvého partnera má nevyčíslitelnou hodnotu i květ utržený na zahradě, je-li darován z lásky.

Není to jen dárek. Důležitý je čas a námaha, kterou jsi jeho výběru věnoval*a.

5. Skutky a služby

Připadá ti vyměněný olej v autě, umyté nádobí či teplá večeře jako něco docela běžného? Možná tě to překvapí, ale pro mnohé lidi jsou tyto skutky tím nejsilnějším projevem lásky. Chceš-li partnerovi ukázat, že ti na něm skutečně záleží a miluješ ho, řekni mu to jeho jazykem lásky. Připrav mu do práce oběd, natankuj auto nebo vyměň žárovku, která už tři dny bliká.

Ať už s partnerem sdílíte jeden jazyk lásky, nebo mluvíte každý jiným, jedno vás zcela jistě spojuje. Vzájemná láska. Když spolu budete otevřeně komunikovat, sdílet své pocity a představy, budete si rozumět. Důležité je, abyste nezapomínali na to nejcennější. Společně strávený čas. Strávit ho můžete na procházce, na koncertě nebo doma se sklenkou vychlazené Kofoly. Užijte si Láskyplný páteček každý den.

Pokud se rozhodneš letos přidat k iniciativě Láskyplný páteček, nezapomeň váš společný den i zaznamenat. Na svém instagramovém postu označ profil Kofoly a přidej #laskyplnypatecek a #kofola. Se svou polovičkou tak pomůžeš vyzvat další lidi k oslavě lásky a šířit tak pěknou myšlenku. 
Domů
Sdílet
Diskuse