Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2023 16:51
Čas čtení 1:38
Kateřina Viková

Pozoruhodný objev! Vědci přišli na způsob, jak získat energii ze vzduchu

Pozoruhodný objev! Vědci přišli na způsob, jak získat energii ze vzduchu
Zdroj: Unsplash/Anthony Indraus/volně k užití
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE VĚDA
Uložit Uložené

Tým inženýrů z University of Massachusetts Amherst pod vedením Xiaomenga Liua objevil, že lze využít téměř jakýkoliv materiál k výrobě zařízení, které získává energii z vlhkého vzduchu.

Nejedná se o vynález, který je připraven k praktickému využití, ale jeho strůjci avizují, že už nyní překonává nedostatky některých jiných zařízení. K sestrojení je potřeba pouze materiál posetý otvory (póry), které mají v průměru méně než 100 nanometrů, což je asi tisícina šířky lidského vlasu. Výzkum byl publikován v Advanced Materials a informoval o něm server ScienceAlert.

Kapičky vody ve vzduchu mají náboj jako v bouřkovém mraku 

Takovýto materiál umožňuje získat elektrickou energii, kterou vytvářejí mikroskopické kapičky vody ve vzduchu. Výzkumníci svůj objev nazvali „generickým Air-gen efektem“.

Doporučeno
Ochrnutý muž může znovu chodit díky vědě: Nová technologie dokáže propojit přerušená nervová spojení Ochrnutý muž může znovu chodit díky vědě: Nová technologie dokáže propojit přerušená nervová spojení 25. května 2023 17:14

„Vzduch obsahuje obrovské množství elektrické energie,“ říká jeden z autorů Jun Yao. „Představte si mrak, který není nic víc než masa kapiček vody. Každá z těchto kapek obsahuje náboj, a když jsou vhodné podmínky, mrak vytvoří blesk. My jsme vytvořili uměle vytvořený mrak malých rozměrů, který také produkuje energii, a to kontrolovaně a kontinuálně, a my ji pak můžeme střádat.“

Stejný tým předtím vytvořil podobný systém na sběr energie ze vzduchu, jeho funkčnost ale závisela na proteinových spojeních, která zajišťovala bakterie Geobacter sulfurreducens. Vědci ale přišli na to, že bakterii nepotřebují. Nemusí to být bakterie, která nabité částice sbírá, protože „doslova jakýkoliv materiál umí zachytit elektrickou energii ze vzduchu, pokud má určité vlastnosti“. 

Jak materiál zachytí elektrický náboj?

Vlastnostmi jsou myšleny póry v materiálu. Model Air-gen je vytvořen z tenkého materiálu, jako je celulóza, hedvábí, protein nebo oxid grafenu. Molekuly vody ve vzduchu pak jednoduše projdou dírkou v materiálu, přičemž do stěn několikrát narazí, což předá elektrický náboj. Na obou koncích vrstvy materiálu pak vznikne rozdílný náboj.

Doporučeno
Za dva měsíce polehávání v posteli dostanou dobrovolníci téměř půl milionu korun. Má to však háček Za dva měsíce polehávání v posteli dostanou dobrovolníci téměř půl milionu korun. Má to však háček 24. května 2023 18:10

To vytvoří stejný efekt jako v bouřkových mracích. V horních mracích je převaha kladného náboje a v dolních naopak záporného, pak se náboje vymění, čímž se vytvoří blesk. Tento elektrický náboj mohl být převeden na malý zdroj energie či uchován v baterii. Při experimentu s celulózou však výstup dosahoval 260 milivoltů, zatímco telefon potřebuje asi 5 voltů.

Zdroj, který lze přizpůsobit, a je tak vhodný pro všechna prostředí

Tím, že tato zařízení mohou být vyrobena z různých materiálů, by mohla být přizpůsobena prostředí, ve kterém se budou používat. „Myšlenka je sice jednoduchá, ale nikdy předtím nebyla objevena a otevírá mnoho možností,“ říká Yao. „Dokázal bych si představit systémy vyrobené z jednoho druhu materiálu pro prostředí deštných pralesů a jiné pro sušší oblasti.“ Dalším krokem je testování zařízení v různých prostředích a také práce na jejich škálování. Ale efekt Air-gen je skutečný a možnosti, které představuje, jsou nadějné. „Otevíráme dveře širokých možností pro získávání čisté elektřiny ze vzduchu.“

Domů
Sdílet
Diskuse