Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2023 17:14
Čas čtení 0:32
Kristýna Dobiášová

Ochrnutý muž může znovu chodit díky vědě: Nová technologie dokáže propojit přerušená nervová spojení

Ochrnutý muž může znovu chodit díky vědě: Nová technologie dokáže propojit přerušená nervová spojení
Zdroj: Pixabay
ZAHRANIČÍ MODERNÍ TECHNOLOGIE VĚDA ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Grégoire Courtine a jeho kolegové ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne vyvinuli přístroj, který vytváří přímé neurologické spojení mezi mozkem a míchou.

Informuje o tom CNN díky textu zveřejněnému v časopisu Nature. Implantáty v mozku sledují záměry pohybu, které jsou následně bezdrátově přenášeny do zařízení, jež se nosí jako batoh na zádech. Jednotka je následně posílá zpět do dalšího implantátu, který stimuluje svaly.

Oskam nyní ujde i více než sto metrů

Čtyřicetiletý Gert-Jan Oskam zůstal po nehodě na motorce ochrnutý. Incident mu poškodil trup, ruce i nohy. „Mým přáním bylo znovu chodit. Věřil jsem, že je to možné,“ komentoval Oskam. Nyní dokáže ujít nejméně sto metrů.

Doporučeno
Když v patnácti letech přijdeš o budoucnost. Deváťáci propadnou sítem tak hluboko, že už je nenajdeme Když v patnácti letech přijdeš o budoucnost. Deváťáci propadnou sítem tak hluboko, že už je nenajdeme 25. května 2023 13:00

Výzkum ukázal, že cílené elektrické impulzy mohou stimulovat oblasti nohy potřebné k chůzi. Podle vědců má tato nová technologie umožňovat plynulejší pohyby. Propojuje dvě oblasti nervového systému, které byly přerušeny poraněním míchy.

Právě Oskam je prvním účastníkem tohoto výzkumu. Rozšíření by mohlo pomoci lidem, kteří mají ochrnuté končetiny nebo prodělali mozkovou mrtvici.

Domů
Sdílet
Diskuse