Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
29. června 2023 v 8:00
Čas čtení 7:31
Tereza Patočková

Chystáš se na festivalech brát drogy? Popisujeme, jak minimalizovat rizika a dělat informovaná rozhodnutí

Chystáš se na festivalech brát drogy? Popisujeme, jak minimalizovat rizika a dělat informovaná rozhodnutí
Zdroj: Facebook/Grape Festival
ZAJÍMAVOSTI DROGY
Uložit Uložené

Drogy pro spoustu lidí k létu a festivalům patří. Harm reduction osvěta se snaží o minimalizaci rizik tím, že bude uživatele informovat o způsobech braní drog, které jsou méně riskantní než jiné. Tohle jsou některé z nich.

Začalo období hudebních festivalů, a aniž bychom si chtěli dělat iluze, je více než jasné, že kromě hudby, přátel a protancovaných nocí k nim pro spoustu lidí neodmyslitelně patří také drogy.


To je zkrátka fakt, který nelze přehlížet a který žádný zákaz ani ochranky šacující batohy u vstupů nezmění. Z tohoto důvodu je velmi důležité zaměřit se na osvětu, která namísto cesty nekompromisního vymýcení užívání volí cestu informovanosti a přístupu bez odsudků, jimiž snižuje riziko. Jde o takzvanou harm reduction osvětu, která se po svém zavedení na konci osmdesátých let prokázala jako velmi účinný nástroj při boji s předávkováním a zbytečnými úmrtími. V dalších desetiletích ji proto následně přebraly jak neziskové organizace, tak třeba i vládní projekty.


Prvním oficiálním harm reduction projektem, který vzešel z klubové scény a prostředí noční zábavy v Evropě, byl Crew 2000 v Edinburghu v roce 1989 a v průběhu 90. let potom vznikaly další.

Neúplné a nedostatečné informace vystavují uživatele drog mnohým zdravotním rizikům. Dalo by se jim předejít zodpovědným přístupem a plnou informovaností. Našimi články drogy nepropagujeme a snažíme se upozorňovat na rizika jejich užívání. Pracujeme ale také na tom, abychom poskytovali informace pro případ, že se člověk rozhodne drogy užít. Měl by tak činit v takovém prostředí a formě, které budou minimalizovat rizika a škody na zdraví (harm reduction).


Principy harm reduction

Lidé si často harm reduction pletou s aktivitami, které mladé lidi nabádají k užívání drog. Tak to ale není. Harm reduction aktivity se soustřeďují na lidi, kteří jsou rozhodnutí dát si drogy a také si je dají, nehledě na jakékoliv odrazování. Úkolem harm reduction je potom tyto lidi informovat o tom, jak své rozhodnutí provést tak, aby se co nejvíce předešlo neštěstí v podobě smrti z předávkování či trvalým zdravotním následkům. Harm reduction ale řeší také například promiskuitu a bezpečný sex. 


Při užívání zakázaných nelegálních drog neexistuje bezpečná dávka, nikdy si nemůžeš být jistý*á obsahem nebo intenzitou látky a riziko otravy z předávkování je tak vždy přítomné. Harm reduction osvěta však razí ideu, že některé způsoby užívání drog jsou jednoznačně bezpečnější než jiné a je potřeba o nich informovat lidi, kteří si drogy dát chtějí i přesto, že o jejich nebezpečí ví. 

Festivalové léto plné drog

Pokud plánuješ tohle léto užívat drogy, měl*a bys vědět, co děláš, a tohle rozhodnutí udělat maximálně poučený*á a informovaný*á. Vždy zvaž, zda si hudbu, festivaly a ravy nemůžeš užít stejně tak dobře střízlivý*á. To je totiž jediná možnost, která je skutečně bez rizika. Na následujících řádcích ti přinášíme důležité informace, zásady a odkazy, které ti pomůžou udělat informované rozhodnutí. 


První pomoc při předávkování

Pokud máš pocit, že ses předávkoval*a ty sám*sama, ihned o tom někomu řekni. Nejlépe organizátorům festivalu, medikům, ale třeba i ochrance. Neboj se jich, jsou vyškolení na to, aby se s takovými situacemi uměli vypořádat, a na takových akcích to navíc i očekávají. Řekni jim přesně, co sis dal*a! Pokud uvidíš někoho, kdo by mohl být předávkovaný, přivolej mu pomoc z řad stejných lidí. Jak poznám, že je potřeba zavolat lékaře? Pokud člověka nelze probudit a udržet ho vzhůru a komunikovat s ním a pokud nereaguje, vždy volej záchranku. Snaž se od přátel zjistit, co si dal, a sdělit to záchranářům, je to pro ně důležitá informace. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Say KNOW to Drugs! (@czechedsubstance)


Set and setting

Set and setting jsou v rámci harm reduction osvěty důležité pojmy. Označují psychické rozpoložení člověka, který se drogu chystá vzít (set), a jeho okolí (setting), ve kterém to chystá udělat. Pro větší bezpečí a předcházení negativním dopadům je důležité mít mezi oběma pojmy balanc. To znamená, že by si člověk neměl nic brát, pokud se necítí dobře, bojí se, chce drogou vyřešit pocity úzkosti či černé myšlenky. Jeho „set“ ale může být negativně ovlivněn také předchozí konzumací alkoholu či jiných drog. 


Setting potom označuje místo, kde se člověk při konzumaci drog nachází. To by mělo být co možná nejbezpečnější. Člověk, který se chystá drogu vzít, by se na něm měl cítit bezpečně, uvolněně a měl by mít kolem sebe lidi, které zná a se kterými o tom, co se chystá udělat, komunikuje. Pokud jsi na neznámém a nepříjemném místě s lidmi, kterým nevěříš, je zde pravděpodobnost, že se z drog budeš cítit nepříjemně a můžeš si přivodit třeba i psychózu. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse