Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Chystáš se na festivalech brát drogy? Popisujeme, jak minimalizovat rizika a dělat informovaná rozhodnutí

Řekni někomu o svém rozhodnutí 

Pokud se rozhodneš drogy vzít, je důležité, aby alespoň někdo věděl, co si bereš a kolik si toho dáváš. V případě, že by se něco přihodilo, je to pro záchranáře důležitá informace, která může zachránit život.


Dávkuj drogy s rozmyslem

„Hulení, koks, emko, dřív jsem žral koule jako mentos, jednou jsem jich dal patnáct za večer,“ zpívá Smack ve své Motivační písni. Patnáct koulí (extází) je ale určitě taxík do krematoria. Aby se minimalizovalo riziko z předávkování, je potřeba, aby člověk, který se rozhodl drogy užít, dávkoval cokoliv, co si bere, po troškách – zvláště pokud si je nikdy předtím nedával. Pokud ses rozhodl*a pro zmiňovanou extázi, určitě si ji nikdy nedávej celou najednou.


Dávkuj drogu minimálně po čtvrtkách, ale lépe po ještě menších kouscích. S další dávkou vždy vyčkej. Toto je opravdu důležité a lidi kvůli nedodržení tohoto principu skutečně i umírají. 

Důležité odkazy a aplikace
Aplikace Záchranka 
Aplikace TripApp –⁠ Aplikace, která obsahuje informace o tom, jak můžeš snížit rizika a možné škody spojené s užíváním psychoaktivních látek. 
Aplikace TripSit (jen Google Play) – Obsahuje relevantní a lehce čitelné informace o většině rekreačních drog včetně doporučeného dávkování a interakci s dalšími drogami.
Chemsex – Stránka podrobněji se věnující osvětě a harm reduction. 
E-shop s testy čistoty drog 
Organizace Podané ruce – Věnuje se osvětě a pomoci drogově závislým.


Vždy počkej několik hodin, nebo minimálně na to, až začne první dávka působit – nikdy se „nedokrmuj“, třeba z důvodu, že „nic necítíš“. Nikdy nevíš, jak dlouhý má droga nájezd a jak intenzivní bude. Je důležité poznamenat, že extáze je z klasických tanečních drog jedna z nejnebezpečnějších, a to právě kvůli tomu, že předem nikdo neví, jaká bude. Možná že je slabá a jedna celá bude účinkovat mnohem méně než čtvrtka nějaké jiné. Ale může to být i naopak, to dopředu nevíš a neví to ani nikdo, kdo ti ji prodává. Každé tělo navíc reaguje jinak. 


Čistota extáze se dá také i složitě testovat, protože hmota, ze které je vyrobena, nemusí být dobře promíchaná, a tak kousek, který se rozhodneš otestovat, může ukazovat jiné hodnoty než kousek, který se rozhodneš požít, byť jde o stejnou tabletku. Pokud se rozhodneš pro drogy, zvaž před užitím extáze ještě jiné alternativy, jejichž dávkování můžeš mít více pod kontrolou.


Drogy nemíchej

Obecně platí pravidlo, že bys neměl*a žádné substance míchat s dalšími nebo s alkoholem. Riziko předávkování se tím totiž několikanásobně zvyšuje. Pokud se to však rozhodneš i přesto udělat, informuj se o tom, jak spolu které látky reagují a jaké kombinace jsou nejvíce nebezpečné a život ohrožující. Tabulku kombinací drog a míru jejich nebezpečnosti vypracovala například organizace věnující se harm reduction Tripsit. Pokud se rozhodneš drogy míchat s alkoholem, přesvědč se, že je prokládáš také vodou a něčím sladkým a bez alkoholu, jako je třeba Coca-Cola. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Say KNOW to Drugs! (@czechedsubstance)


GHB je no go!

GHB, géčko nebo tekutá extáze je droga, která není nová, ale v posledních letech se začala znovu poměrně rychle šířit, především ve velkých metropolích noční zábavy, jako je Berlín či Londýn. Případy předávkování máme ale i v Praze, není to tedy tak, že tu géčko není. I přesto, že se mu říká tekutá extáze, nemá se skutečnou extází nic společného. 


Jde o kyselinu gama-hydroxymáselnou a jedná se o jednu z nejnebezpečnějších drog vůbec. Není to náhoda, že se kluby po celém světě shodují na tom, že ji na parketu nechtějí, a její zákaz a vnášení do klubů přísně kontrolují. V kapalné formě vypadá GHB jako voda. Nemá žádný zápach a je bez chuti nebo má mírně slanou chuť či chuť rozpouštědla, kterou lze snadno zamaskovat. Obvykle se prodává jako kapalina v malých lahvičkách a je k dispozici také jako bílý prášek nebo kapsle. Její dávkování je velmi problematické, zvlášť v „terénu“, jako jsou festivaly či kluby. Stačí, aby jí člověk pozřel jen o pár kapek více a může zemřít. Pokud by ses měl*a v životě vyvarovat jen jedné droze, mělo by to být právě GHB. 


Pokud si drogy spleteš

Může se stát, že si drogy spleteš. Spousta z nich vypadá podobně i přesto, že mají úplně rozdílné účinky. Místo stimulantu, jako je například kokain nebo speed, si omylem vezmeš utlumující anestetikum, jako je ketamin. Pokud se tak stane a ty zjistíš, že „něco nehraje“, hned o tom někomu řekni a požádej ho pomoc. Snaž se společně s ním dostat pryč z davu, ve kterém bys mohl*a omdlít. Neodcházej si někam sednout či lehnout sám*sama. Je potřeba, aby tě měl na očích někdo, kdo ví, co se stalo, a byl případně schopen ti zajistit další pomoc, i třeba lékařskou. 


Otestuj si svoje drogy

Pokud si chceš dávat drogy, je bezpečnější sehnat si vlastní než si je brát či kupovat od cizích lidí na festivalu. Pokud si je seženeš sám*sama, můžeš si navíc otestovat, co obsahují. Nejrůznější testy na čistotu a obsah látek jsou v prodeji. Když si drogy otestuješ, částečně eliminuješ riziko tím, že si vezmeš něco, o čem nevíš, co skutečně obsahuje. 


Před párty se najez

Možná to zní banálně, ale na párty se s prázdným žaludkem nechodí a už vůbec se s ním neberou žádné drogy. Najíst se předtím, než se rozhodneš vzít si drogy, je důležité. Pravděpodobně pak už dlouho jíst nebudeš a tělo někde musí brát energii, kterou bude vynakládat na to, aby se s drogou popasovalo, a navíc ještě protancovalo celou noc. Mít v sobě živiny je důležité a jedna vynechaná večeře může dělat rozdíl mezi nebezpečným omdlením či „pass outem“ a nocí bez větších následků. Jídlo, které si před párty dáš, by mělo být bohaté na živiny. Kebab či mekáč je tak spíš poslední možnost. 

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse