Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět

Smuteční slavnost (1969)

Společenskokritický snímek Zdenka Sirového z roku 1969 se na veřejnost dostal těsně před pádem komunistického režimu a první projekce proběhla 6. listopadu 1989 na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Adaptace románu Evy Kantůrkové z roku 1967 se odehrává za dob komunistického puče z konce čtyřicátých let i v tehdejší současnosti a k oběma obdobím je nekompromisní.

Doporučeno
Jana Bernášková nám jedla syrová játra. Zabíjíme děti a drtíme hlavy, říká režisér prvního pravého českého hororu Jakub Krumpoch Jana Bernášková nám jedla syrová játra. Zabíjíme děti a drtíme hlavy, říká režisér prvního pravého českého hororu Jakub Krumpoch 28. dubna 2023 v 14:45

Sedlák Chladil se tehdy ve filmu ohradil proti kolektivizaci a musel nuceně opustit svůj statek i rodnou vesnici. Ve vyhnanství musí navíc kvůli obavám místních funkcionářů z obvinění z nespravedlnosti zůstat i po své smrti. Nebožtíkova žena Matylda ale nakonec uspořádává smuteční slavnost, která spíš působí jako tichý protest proti komunistickému režimu.

Povedená postava Matyldy (Jaroslava Tichá) ostře kritizuje běžné praktiky režimu jak ve čtyřicátých, tak i v šedesátých letech, kdy probíhá pohřeb. Přestože snímek může působit jako slavná Antigona, je velmi subtilní a tísnivost na tebe působí spíš „mezi řádky“.

Délka filmu: 1 hodina 10 minut
Kde si film pustit: Voyo
Režie: Zdenek Sirový
Předloha: Eva Kantůrková
Hrají: Jaroslava Tichá, Ľudovít Kroner, Josef Somr, Jana Vychodilová, Lída Roubíková, Jan Kühmund, Gustav Opočenský

Nezvaný host (1969)

Kraťas Vlastimila Venclíka, který ho jako studenta FAMU stál absolutorium. Z původně ročníkového cvičení se podle totalitních funkcionářů stal útok na tehdejší režim. I kvůli tomu jej zabavila StB a Vlastimil Venclík na škole skončil a musel si hledat práci ve zdravotnictví. Na FAMU se vrátil až po revoluci a absolvoval ji v roce 1990. Dobrý konec potkal i Nezvaného hosta, který byl spolu se snímkem AEIOU uveden do distribuce v roce 1991.

Doporučeno
KVÍZ: České filmové hlášky. Poznáš je všechny? KVÍZ: České filmové hlášky. Poznáš je všechny? 14. března 2023 v 8:30

Vypráví příběh o mladém manželském páru, který při vášnivém večeru vyruší naléhavé klepání na dveře. Když jde manžel otevřít, do bytu vpadne neurvalý hromotluk a začíná se chovat jako doma. Později se ukazuje, že podobného nezvaného hosta mají i všichni sousedé. Host nejde zabít a jediné, co manželskému páru zbývá, je zvyknout si na nevítaného nájemníka. Nezvaný host je absurdní kritické dílo, kde si užiješ výkony Ivy Šaškové, Jiřího Hálka nebo Pavla Landovského téměř v jejich začátcích.

Délka filmu: 22 minut
Kde si film pustit: Snímek se nevyskytuje na oficiálních platformách
Režie: Vlastimil Venclík
Scénář: Vlastimil Venclík
Hrají: Iva Šašková, Jiří Hálek, Pavel Landovský, Václav Kotva, Bohumil Koška, Karel Kvítek 

O slavnosti a hostech (1966)

Druhý celovečerní projekt režiséra Jana Němce vypráví o skupince lidí, kteří se jednoho letního dne sejdou na papalášské oslavě. Ocitají se před předstíranou nenuceností, noblesou, kterou ale rozhazují zdánlivě bezvýznamné události. Kafkovská hostina, kde je účast sice dobrovolná, ale nelze odmítnout, se brzy změní na přehlídku manipulace, mocenského tlaku a všudypřítomného nebezpečí.

O slavnosti a hostech je minimalistický snímek, kde je analogie s tehdejším režimem více než patrná (stačí si jen vzpomenout na paralelu s prvomájovými pochody). I proto se snímek po krátkodobém zákazu dostal do cenzorského trezoru. Dodnes však patří mezi oceňované filmy a v roce 1968 se dostal i do soutěže festivalu v Cannes. 

Délka filmu: 1 hodina 8 minut
Kde si film pustit: KVIFF.TV
Režie: Jan Němec
Hrají: Helena Pejšková, Jana Prachařová, Zdena Salivarová-Škvorecká, Pavel Bošek, Karel Mareš, Evald Schorm, Jan Klusák, Jiří Němec 
Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse