Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2023 14:45
Čas čtení 8:52
Radim Šlechta

Jana Bernášková nám jedla syrová játra. Zabíjíme děti a drtíme hlavy, říká režisér prvního pravého českého hororu Jakub Krumpoch

Jana Bernášková nám jedla syrová játra. Zabíjíme děti a drtíme hlavy, říká režisér prvního pravého českého hororu Jakub Krumpoch
Zdroj: Se svolením Jakuba Krumpocha
REFRESHER ČESKÉ FILMY NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Horor v českém prostředí nemá příliš velkou tradici. Přesto se letos dočkáme prvního „hororu se vším všudy“. Přinášíme rozhovor s jeho režisérem o krvi, zabíjení a maskérně v Costě.

Krvavý Johann! vznikl tak trochu náhodou. Po prvním neúspěšném pokusu dostat knihy Františka Kotlety na plátno ve filmu Temné dědictví se to ale režisérovi Jakubu Krumpochovi vydařilo a tuzemská kinematografie konečně dostane „horor se vším všudy“. Co to znamená?

Doporučeno
10 nejlepších českých hororů 10 nejlepších českých hororů 29. června 2022 11:30

Podle Jakuba je to hlavně krev, démoni, upíři, nemrtví a všechno, na co si vzpomeneš v souvislosti s osmdesátkami a legendárním Samem Raimim. S Jakubem jsme se sešli v našich kancelářích a popovídali jsme si o tom, jak film vznikal i jaké komplikace s sebou natáčení děsivého snímku nese. Probrali jsme, zda je Praha děsivé místo nebo jak se mu do filmu podařilo dostat ty nejznámější tváře u nás za cenu jednoho natáčecího dne průměrné romantické komedie.

Není natočit horor v zemi, kde vznikají především romantické komedie, samo o sobě trochu horor? 

Je to brutální horor. Já jsem ale vždycky horor udělat chtěl a párkrát jsem k tomu měl i poměrně blízko. Miloval jsem Spalovače mrtvol, a před deseti lety jsem dokonce psal scénář s Jurajem Herzem. Byl jsem kluk z Moravy, co měl za sebou jeden dokument a nějaký klipy. Ale byl jsem drzej a poslal jsem mu nápad na psychologický horor o vnitřním rozpadu kněze, který má pedofilní sklony. Juraj mi odepsal, že do toho jako zarytej ateista půjde. Nakonec z produkce sešlo, protože natáčel své filmy a já byl v životní fázi, kdy jsem měl absolutně nulovou motivaci cokoliv dělat.

Doporučeno
Jako koukat na hnijící mrtvolu. Seznam se s uncanny valley Jako koukat na hnijící mrtvolu. Seznam se s uncanny valley 13. listopadu 2022 6:00

Na druhý pokus jsem se dokonce dostal i na jednání s distribuční společností. Tehdy jsme s Františkem Kotletou psali scénář k filmu Temné dědictví. Byl o deseti autorech, kteří přijedou na zámek největšího hororového spisovatele. Tam se má vybrat jeden z nich, který bude moci pokračovat v jeho díle. Pak ale ten velký spisovatel umře a celé místo zaplaví démoni. Chtěli jsem to udělat jako poctu všem velkým hororům a použít i postavy Stephena Kinga a ikonické „jumpscary“ a tak.

Krvavý Johann
Zdroj: Se svolením Jakuba Krumpocha

Co se tehdy nepovedlo?

Ten scénář se dokonce dostal až k distribuci, ale někdo to chtěl přepsat na příběh o holce, po které by šlo devět týpků někde na Labské boudě. To mě nasralo, protože by z původního scénáře vznikl úplně jinej film. Řekl jsem, že nebudu točit český Vřískot, na kterej mi navíc ani nedají dost peněz.


Ale i tak jsme tady a povídáme si o „hororu se vším všudy“, jak Johanna popisuješ. Co to vlastně znamená?

Já mu tak říkám, protože v něm je všechno. Upíři, nemrtví, gore scény, které v Česku jen tak nenajdeš, démoni. Není to ryzí horor a museli jsme sáhnout trochu do komedie, i když jsme nechtěli dělat primárně komediální horor. Než ale natočím ryzí strašidelnost, musím ukázat, že rozumím žánru, a hlavně sehnat regulérní rozpočet. Proto jsem studoval mistry hororu a Krvavý Johann! je taková moje diplomka. Temné dědictví ještě určitě vznikne, ale to už bude ryzí horor, ze kterýho budou lidi od začátku do konce pos*aný.

Doporučeno
10 nejlepších strašidelných animáků 10 nejlepších strašidelných animáků 31. října 2022 6:00

A že jsme tady, je velký štěstí. Když jsme společně počítali, na kolik peněz by vyšlo Temné dědictví, a zjistili jsme, že to nezvládnu natočit ani já, a to to umím fakt levně, hledali jsme něco, co bychom mohli udělat místo něj, a Leoš (spisovatel František Kotleta, pozn. red.) s Kristýnou Sněgoňovou mi ukázali šest povídek, co nikdy nevydali. Všechny byly totální úlet. V jedné je třeba holčička, co jezdí na skatu, má žábry a vysává lidem duše, nebo třistaletí superhrdinové v důchodu.


Ukázali jsme je Rudovi (Rudolf Merkner, producent filmu, pozn. red.) a on řekl: „Kluci, jsou tam super nápady, akorát je to tak na pět minut.“

Jak jste na těch pět minut naroubovali devadesátiminutového Johanna?

Vlastně šťastnou shodou okolností. Jednou ke mně přišla dcera s knížkou ze sdílené knihovny, kterou máme za rohem. Neumí ještě číst, ale zaujalo ji velké F na obálce. Byl to Faust. Říkal jsem si: „Kdo z našich sousedů čte Fausta? Vždyť se to skoro nedá číst, pokud nejseš fakt velkej literární nadšenec.“ Pak jsem začal listovat a postavy Goetheho se mi začaly slévat s těmi z Kotletových povídek. Napadlo mě, proč to nezarámovat tímhle legendárním příběhem?

Krvavý Johann
Zdroj: Se svolením Jakuba Krumpocha


Takže vysoká literární klasika potkává brak?

Je pravda, že kdyby Goethe film viděl, asi by mě pobodal. Na druhou stranu u nás platí Faust za nedotknutelnou klasiku, a přitom se adaptuje různými způsoby a všude. Takhle pulpově a postaru ho snad nikdo ještě nedělal.

Doporučeno
České filmové bizáry přelomu tisíciletí: Co se vyplatí vidět a z čeho ti budou krvácet oči? České filmové bizáry přelomu tisíciletí: Co se vyplatí vidět a z čeho ti budou krvácet oči? 12. prosince 2022 11:00

Ale i z toho plyne, že je to „horor se vším všudy“. A možná i z toho, že nás celý film stál jako catering u Žižky na jeden den nebo desetina českého filmu.


Je zajímavé, že Krvavý Johann! stál takhle málo peněz ve srovnání se zahraničním hororem i průměrným českým filmem. S tím se určitě nesla celá řada kompromisů. Co jste museli obětovat?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 135767 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak do filmu dostal známá jména české herecké branže.
  • Kde v Praze se Krvavý Johann! točil.
  • Který herec mu půjčil kabriolet a jak přesvědčil Martinu Babišovou.
  • Proč chtěl dostat Kotletu na plátno.
Domů
Sdílet
Diskuse